The Homebrewer in Belo Horizonte

Group Features and Links with Leisure Studies

Authors

  • Alessandro Rodrigo Pedroso Tomasi Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Rafael Fortes Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)

DOI:

https://doi.org/10.35699/1981-3171.2019.15265

Keywords:

Leisure Activities, Beer, Social Group

Abstract

Craft brewering is a social phenomenon that can be empirically observed and associated with the Leisure Studies. This paper presents and goes through to partial results of a doctoral thesis named “From the pot until the glass: brewering as leisure practice” and deal with aspects of a group of craft brewers in Belo Horizonte, city in Minas Gerais state, Brazil, such as the relationship of that practice with leisure. As a qualitative study with ethnographic characteristic, interviews has been made, participation in brewering sessions and craft brewering at home made by one of the authors, registered in a field journal. The brewers can be seen as a social group, mainly males, with a cultural approach, inserted in labor world and with common characteristics free time, space and financial resources for leisure living.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABONIZIO, J., GOMES DA COSTA, N.C., ARRUDA, L.S. Fitness e Gourmet: duas faces do consumidor contemporâneo. Resumo. VIII Encontro Nacional de Estudos do Consumo, 9-11 de novembro de 2016. Universidade Federal Fluminense. 2016. Disponível em: https://estudosdoconsumo.com/wp-content/uploads/2018/11/ENEC2016-GT05-AbonizioArrudaCosta-FitnessEGourmet.pdf . Acesso em: 09 jun. 2019.

ANTUNES, R. Adeus ao trabalho? Campinas: Ed. Cortez/Ed. Unicamp, 2002, 116p.

AOTA. Occupational Therapy Practice Framework: Domain and Process 3rd Edition. The American Journal of Occupational Therapy, mar./apr., v.68, sup.1, p. S1-S48, 2014.

AYER, F. Com 15 cervejarias artesanais, grande BH se consolida como ‘cinturão da cevada’ de MG. 2017b. Disponível em: http://www.em.com.br/app/noticia/economia/2017/04/02/internas_economia,859102/cerveja-artesanal-cresce-producao-em-minas-e-grande-bh.shtml . Acesso em: 04 set. 2017.

AYER, F. Jornal Estado de Minas amplia mapa das cervejarias artesanais no estado. 2017a. Disponível em: http://www.em.com.br/app/noticia/economia/2017/04/23/internas_economia,864156/cerveja-artesanal-em-expansao.shtml . Acesso em: 04 set. 2017.

BAPTISTA, M.M. Ócio, temporalidade e existência: uma leitura à luz da fenomenologia e hermenêutica heIdeggereanas. In: BAPTISTA, M.M.; VENTURA, A (Org.). Do ócio debates no contexto cultural contemporâneo. Coimbra: Grácio Editor, 2014, 190p.

BOURDIEU, P. Sociologia (Org. Renato Ortiz). São Paulo, Ática, 1983, 191 p.

CÂNDIDO, F.P., JINKINGS, N. Lazer, trabalho, capital e educação: reprodução do capital e projeto histórico de construção do socialismo. VII Seminário de Pesquisa em Educação da Região Sul. Itajaí – SC, 2008. Disponível em: http://www.portalanpedsul.com.br/admin/uploads/2008/Educacao_e_Trabalho/Trabalho/08_54_27_Lazer,_trabalho,_capital_e_educacao__reproducao_do_capital_e.pdf . Acesso em: 15 abr 2015.

CARVALHO, L.A.P., STORI, N., MOSANER JR. E. Brinquedo popular brasileiro da brincadeira para os museus. Revista Digital Arte. São Paulo, n.15, 2014, p. 1-14. Disponível em: https://www.revista.art.br/site-numero-15/11.pdf . Acesso em: 11 ago. 2018.

CERVBRASIL. Anuário 2016. Online, 2016. Disponível em: https://www.cervbrasil.org.br/novo_site/anuarios/CervBrasil-Anuario2016_WEB.pdf . Acesso em: 09 jun. 2019.

DI STEFANO, A. Slow Food, slow communication… slow capitalism. Pratiche di resistenza e colonizzazione dell’alterità. Sociologia e Ricerca Sociale. Roma, Italia, n.103, 2014, p.145-165. Disponível em: https://web.a-ebscohost-com.ez27.periodicos.capes.gov.br/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=1edfddc8-5d9b-4593-822f-9d6fc8361c25%40sessionmgr4008 . Acesso em: 09 ago. 2018.

DUMAZEDIER, J. Sociologia empírica do lazer. São Paulo: Perspectiva;SESC, 2008, 245p.

GIORGI, V.V. “Cultos em cerveja”: discursos sobre a cerveja artesanal no Brasil. Sociedade e Cultura. Goiânia, n.1 v.18, p.101-111, 2015. Disponível em: file:///C:/Users/arp.tomasi/Downloads/40607-Texto%20do%20artigo-170632-1-10-20160406.pdf. Acesso em: 09 jun. 2019.

LEECCC. A pesquisa etnográfica. s/d. Disponível em: https://www.proppi.uff.br/leeccc/pesquisa-etnogr%C3%A1fica . Acesso em: 09 jun. 2019.

LOURENSEN, A.R. A cerveja e a mulher na história. 2016. Disponível em: https://www.jb.com.br/sociedade-aberta/noticias/2016/10/04/a-cerveja-e-a-mulher-na-historia/. Acesso em: 11 ago. 2018.

MARX, K. Manuscritos econômico-filosóficos. Tradução, apresentação e notas de Jesus Ranieri. São Paulo: Boitempo Editorial, 2004, 175p.

MINAYO, M.C.S. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. São Paulo: Hucitec, 2010, 407p.

MULLER, C.V., MARCUSSO, E.F. Anuário da cerveja no Brasil 2018: crescimento e inovação. Online, 2019. Disponível em: http://revistabeerart.com/news/cervejarias-brasil. Acesso em: 09 jun. 2019.

OLIVEIRA, D.C. O Slow Food e a nova dimensão da modernidade. Barbarói, Santa Cruz do Sul, n.39, set./dez, p.216-234, 2013.

OLIVEIRA, N., FREITAS, M.C.S. Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura [online]. Salvador, EDUFBA, 2008, 422p. Disponível em: http://books.scielo.org/id/9q/pdf/freitas-9788523209148-14.pdf . Acesso em: 05 set. 2017.

PEREZ, L.F. Do lazer à festa: em questão o solo epistêmico da modernidade ocidental. Licere. Belo Horizonte, v.12, n.2, 15p. 2009. Disponível em: http://www.anima.eefd.ufrj.br/licere/pdf/licereV12N02_ar1.pdf. Acesso em: 15 abr. 2015.

PIUCCO, T. A sociedade capitalista e a crescente busca pelas atividades naturais de lazer. efdeportes.com/revista digital. Buenos Aires, ano 10, n.89, s/p, 2005. Disponível em: http://www.efdeportes.com/efd89/ativ.htm . Acesso em: 15 abr 2015.

ROCHA, A.L.C., ECKERT, C. Etnografia: saberes e práticas. In: GUAZZELLI, C.A., PINTO, C.R.J. Ciências Humanas: pesquisa e método. Porto Alegre, UFRGS, 2008, 148p.

SÁNCHEZ VAZQUEZ, A. A filosofia da práxis. Buenos Aires: Consejo Latinoamericano de Ciencias Soaciales – CLACSO, São Paulo: Expressão Popular, 2007, 68p.

SANTOS FILHO, J. Ensaio sociológico sobre o fenômeno do lazer em Karl Marx e Paul Lafargue. Turismo em Análise. São Paulo, v.15, n.2, p. 150-165, 2004. Disponível em: http://www.revistas.usp.br/rta/article/view/62664/65459 . Acesso em 15 abr. 2015.

SCHAEFER, R.T. Fundamentos de sociologia. Porto Alegre, AMGH, 2016, 294p.

SLOW FOOD. Movimento Slow Food. 2007. Disponível em: http://www.slowfoodbrasil.com/slowfood/o-movimento . Acesso em: 13 set.2017.

TAFFAREL, C.Z. Ocio y proyecto histórico. Revista Educación física y deporte. Antioquia - Colômbia, v.31 n.2, p.1081-1094, 2012.

TOMASI, A.R.P. Da panela a copo: a produção de cerveja caseira como prática de lazer. Belo horizonte: Universidade Federal de Minas Geral. (Tese. Doutorado em Estudos do Lazer), 2018.190 f.

VELHO, G. Nobres e anjos: um estudo de tóxicos e hierarquias. Rio de Janeiro, Fundação Getúlio Vargas, 1998, 216p.

Published

2019-09-18

How to Cite

Tomasi, A. R. P., & Fortes, R. (2019). The Homebrewer in Belo Horizonte: Group Features and Links with Leisure Studies. LICERE - Revista Do Programa De Pós-graduação Interdisciplinar Em Estudos Do Lazer, 22(3), 34–63. https://doi.org/10.35699/1981-3171.2019.15265

Issue

Section

Artigos Originais