As novas geografias alimentares: produzindo territórios alimentares no Nordeste

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-549X.2024.46549

Keywords:

Novas geografias alimentares, Cadeias agroalimentares globais, Territórios alimentares.

Abstract

Based on assumptions linked to the recurrent problems associated with the production, marketing and consumption of food. Different research and analysis initiatives are being conducted on food issues in Europe and Brazil. Thus, the proposal in question refers to the importance of studies associated with the 'New Food Geographies (NGA)' approach in the global North. However, the proposal addresses the need to broaden the debate and analyzes carried out by the NGA approach, taking into account agrarian and agricultural precepts and the massive presence of agribusiness in Brazil and in the global South. That said, the article aims to contribute and present the first reflections on the adaptation and construction of this approach for studies in the global South. The text is divided into three parts, the first of which proposes the rescue of the main perspectives and trends of studies inserted in (NGAs) and in the reterritorialization of food. Implicating the use of methodological support from research and national and international literature review, with propositions of adaptation techniques for the approach to be used in studies of the global South. To compose the analysis, we propose the use of precepts linked to the approach to dietary regimes, making reference to temporal and spatial contexts. In this sense, we resort to theoretical-methodological adjustments linked to the multilevel perspective (PMN) and the production of novelties in physical and productive spaces linked to rural settlements in the Brazilian Northeast. Taking into account the construction of alternatives to the current dominant food system and advances in agribusiness. Reducing the huge disparities in power linked to environmental unsustainability, access to markets, land and food and nutrition security for society-Keywords: New food geographies, Global agrifood chains, Food territories.

Author Biography

  • Sergio Schneider, UFRGS (PGDR/PPGS)/Professor Titular

    Professor Titular do Departamento de Sociologia e membro permanente dos Programas de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural (www.ufrgs.br/pgdr) e de Sociologia (www.ufrgs.br/ppgs) da UFRGS. Pós-doutor na City University of London com o Prof. Tim Lang (2015-2016 e no Institut of City and Regional Planning, na Cardiff University/Wales/UK, com Terry Marsden (2007-2008). Concluiu o Doutorado em Sociologia (UFRGS/Université Paris X) em 1999, o Mestrado em Sociologia (UNICAMP) em 1994 e a Graduação em Ciências Sociais (UFRGS) em 1990. É Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq desde 2003. Atual Vice Presidente da IRSA (International Rural Sociology Association). Coordena o grupo de pesquisa GEPAD, credenciado pelo CNPq. Leciona as disciplinas de sociologia da ruralidade, do desenvolvimento e políticas de desenvolvimento rural na graduação e teorias do desenvolvimento, agricultura familiar e sociologia da alimentação na pós-graduação. Pesquisa nas áreas de sociologia rural, da alimentação e do desenvolvimento, tendo como temas a agricultura familiar, análise de processos de diferenciação social e econômica no meio rural, políticas públicas e o papel do Estado, cadeias alimentares curtas, políticas de abastecimento e sistemas agroalimentares. Coordena 4 Projetos de pesquisa e integra a iniciativa internacional BICAS (Brics Initiative for Critical Agrarian Studies), atuando em pesquisas com a China Agricultural University e a Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration (RANEPA). Tem 3 livros publicados e organizou outros 8 em coletivos. Possui 90 capítulos de livros, 180 artigos em periódicos e 83 trabalhos em anais de congressos. Foi orientador de 7 supervisões de pós-doc e 43 pós-graduandos, sendo 23 teses de doutorado e 27 dissertações de mestrado, além de 13 alunos de iniciação científica, e 9 monografias de graduação. Recebeu 8 prêmios, incluindo o Premio Pesquisador Destaque FAPERGS em Sociologia do Rio Grande do Sul (2017), Melhor Tese de Doutorado e Melhor Dissertação de Mestrado, Melhor artigo pela FAO-RCL e o trabalho vencedor do Premio CNPq de Genero/2012, conferido a Carolina B. Castilho e Silva. Coordena a Série Estudos Rurais da Editora da UFRGS. Foi presidente da SOBER (mandato de 2011-2013) Sociedade Brasileira de Economia, Sociologia e Administração Rural e Vice Presidente da ALASRU (2014-2018), Associação Latinoamericana de Sociologia Rural). Atua como parecerista de periódicos científicos do Brasil e do exterior. É consultor de organizações nacionais e internacionais em temas sobre desenvolvimento rural, agricultura e alimentação (FAO, WHO, FIDA, CEPAL, CIRAD, União Européia)

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Published

2025-01-10

How to Cite

As novas geografias alimentares: produzindo territórios alimentares no Nordeste. (2025). Revista Geografias, 20(2), 1-21. https://doi.org/10.35699/2237-549X.2024.46549