Sabores do Sertão ao Litoral

saberes e fazeres como estratégia de reprodução social e econômica de grupos familiares

Authors

  • Sônia de Souza Mendonça Menezes

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-549X..13403

Keywords:

Flavors and knowledge, backlands, coast, identity, strategy

Abstract

The proposal of this article is to reflect on traditional flavors produced by family groups living in rural and urban areas, from the backlands to the coast of Sergipe, valued and consumed within these spaces. The spatial cutout here considered is the State of Sergipe according to data collected from researches carried out in different regions. The aim of this article is to understand how traditional flavors are transformed into territoriality at contemporary times in order to lay the foundation for the social and economic reproduction of family groups. Consumers in urban centers demand these flavors and, upon consuming them, reinforce their cultural identity. Studying the permanence of production of these traditional foods and the expansion of their demand mean to reveal the sense of consumption for men and women, and interpret the social, cultural and economic values attached to them. This article is intended to contribute for the understanding of production and consumption of flavors of traditional dishes, and the relation between transmission of knowledge and production transformed into strategy of reproduction by family groups.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CANESQUI, Ana Maria. GARCIA, Rosa Manda Diez. Uma introdução a reflexão sobre a abordagem sociocultural da alimentação. In: CANESQUI, Ana GARCIA, Rosa M D. Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora FIOCRUZ, 2005. p. 09 – 20.

CASTRO, Josué de. Geografia da fome: o dilema brasileiro: pão ou aço. 9. ed. São Paulo: Brasiliense. 1965.

CLAVAL, Paul. La géographie culturelle. Paris: Nathan. 1995.

COIMBRA, M. Comer e aprender: uma história da alimentação escolar no Brasil. Belo Horizonte: INAE, 1982.

CONTRERAS, J. (Org.) Alimentação e Cultura: necessidades, gostos e costumes. Barcelona: Universidade de Barcelona, 1995.

DELFOSSE, C. L’émergence de deux conceptions de la qualité du fromage dans l’entredeux-guerres. In: Nicolas, F., Valceschini, E. (Ed). Agroalimentaire: une économie de la qualité. Paris: INRA/ Economica. p. 199-208. 1995.

FLANDRIN, J-L, MONTANARI, M. História da Alimentação. 3 ed. São Paulo: Liberdade, 1998.

FREYRE. Gilberto. Região e Tradição. 2ª edição. Rio de Janeiro. Gráfica Record Editora.1968.

GEERTZ, C. A interpretação das culturas. Rio de Janeiro: Zahar Editores.1978.

LA BLACHE, V. de. Princípios de geografia humana. 2ª ed. Revista. Lisboa: Editora Cosmos, 1921.

MACIEL. Maria Eunice. Identidade Cultural e Alimentação. In: CANESQUI, Ana GARCIA, Rosa M D. Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora FIOCRUZ. 2005, p. 49-56.

MENDONÇA. Carlos. Na feira de Itabaiana tem? Aracaju: Info Graphics, 2011.

MENEZES. Sônia de Souza Mendonça; ALMEIDA, Maria Geralda de. Reorientações produtivas na divisão familiar do trabalho: papel das mulheres do sertão de São Francisco (Sergipe) na produção do queijo de coalho. In: NEVEZ, Delma P.; MEDEIROS, Leonilde S. (Org.). Mulheres camponesas: trabalho produtivo e engajamentos políticos. Niterói: Alternativa, 2013a, p.129-146.

MENEZES, Sônia de S. M. A força dos laços de proximidade na tradição e inovação no/ do território sergipano das fabriquetas de queijo. 2009. 359f. Tese. (Doutorado em Geografia). Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2009.

_____________ “Queijo de Coalho-Rei do Balcão”: expansão da produção alicerçada pela demanda dos migrantes sertanejos. Revista Habitus. Vol. 11, Nº 2, 2013b, p. 143-158.

_____________ Alimentos identitários: uma reflexão para além da cultura. Revista GEONORDESTE. Ano XXIV, n.2, 2013c, p.120-136.

____________Comida de ontem, comida de hoje: o que mudou na alimentação das comunidades tradicionais sertanejas? Revista OLAM. V. 13, n. 2, 2013d, p. 01-28.

MENEZES. Sônia de Souza Mendonça. Queijo artesanal Configurações territoriais- Experiências Escalares do Global ao Local(O caso de Sergipe). 1. ed. São Cristóvão: Editora da UFS, 2015. v. 01. 293p.

MENEZES. Sônia de Souza Mendonça; Cruz, Fabiana T. da ; LIBERATO, R. S. . Guardiãs do Queijo Coalho do Sertão. 2013 (Filme curta metragem).

MOTA, D. M. da, SILVA JÚNIOR, J. F. da, SCHMITZ, H. e RODRIGUES, R. F. de A. A Mangabeira. As Catadoras. O Extrativismo. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011.

MONTANARI, Massimo. Comida como cultura; tradução de Letícia Martins de Andrade. – São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2008.

REZENDE. J. L. MENEZES, S. S. M. A tradição das iguarias derivadas da mandioca no território de Itabaiana(SE): cultura e geração de renda. Revista Ateliê Geográfico. v. 7, n. 2.2013, p. 283-312.

SANTOS, Milton, A natureza do espaço: técnica e tempo, razão e emoção. São Paulo: Hucitec.1996.

SANTOS, Milton. Técnica, Espaço, Tempo: Globalização e Meio Técnicocientífico-informacional. – 5 ed. – São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2008.

SILVA JÚNIOR. Josué F. Saberes e práticas: tradição ameaçada. In: MOTA, D. M. da, SILVA JÚNIOR, J. F. da, SCHMITZ, H. e RODRIGUES, R. F. de A. A Mangabeira. As Catadoras. O Extrativismo. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011, p. 205-224.

VELTHEM. Lucia Hussak van. Farinha, casas de farinha e objetos familiares em Cruzeiro do Sul (Acre). REVISTA DE ANTROPOLOGIA, SÃO PAULO, USP, 2007, V. 50 Nº 2, p. 605-631.

WANDERLEY, M. de N. B. A ruralidade no Brasil moderno: por um pacto social pelo desenvolvimento rural. In: GIARRACCA, Norma (Copem.) Uma nueva ruralidad en América Latina? Buenos Aires, CLACSO, 2001, p.31-44 (Coleccion grupos de Trabaho de CLACSO).

WOORTMANN, Ellen; WOORTMANN, Klaas. O trabalho da terra: a lógica e a simbólica da lavoura camponesa. Brasília: Ed. Unb, 1997.

Published

2016-03-04

How to Cite

Menezes, S. de S. M. (2016). Sabores do Sertão ao Litoral: saberes e fazeres como estratégia de reprodução social e econômica de grupos familiares. Revista Geografias, 11(2), 44–62. https://doi.org/10.35699/2237-549X.13403

Issue

Section

Sabores Geográficos

Most read articles by the same author(s)