O gosto da morte na vida dos lugares

Authors

  • Eduardo Marandola Júnior

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-549X..15339

Keywords:

hedonistic geography, finitude, , space-in-between

Abstract

Death is understood as the constituent of the life of places through flavor. To flavor places is to experience them not just as life, but also as death as it already is, in the condition of beingtoward-death (Heidegger) that we are. In this sense, the flavor of death is not only bitter, but it can also be of hope, breaking with the dichotomous association of death as an event that puts an end to something, and therefore is purely negative. At times, life itself is despair (Kierkegaard), not due to the fear of death, but due to its impossibility. Hence, the flavor of death is also part of the places and what we are, both for those who die and those who watch the death of others; for both in anguish and in search of the meaning of life. Thinking about the flavor of death can be a way of recognizing the hedonistic force that constitutes our geographies, in the space-in-between which is life.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMORIM FILHO, Oswaldo Bueno. Topofilia, topofobia e topocídio em MG. In: DEL RIO, Vicente; OLIVEIRA, Livia de. (Orgs.) Percepção ambiental: a experiência brasileira. 2ªed. São Paulo: Studio Nobel, 1999.

BRILLAT-SAVARIN. A fisiologia do gosto. São Paulo: Cia. das Letras, 1995.

CALVINO, Italo. As cidades invisíveis. Trad. Diogo Mainardi. São Paulo: Cia. das Letras, 1990.

DE PAULA, Fernanda C. Resiliência encarnada do lugar: vivência do desmonte na linha (Brasil) e em Mourenx (França). 2017. Tese (Doutorado em Geografia) – Instituto de Geociências, Universidade Estadual de Campinas, Campinas.

GABRIEL, Markus. O sentido da existência: para um novo realismo ontológico. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2016.

GRATÃO, Lúcia H. B.; MARANDOLA JR., Eduardo. Sabor da, na e para Geografia. Geosul, v. 26, p. 59-74, 2011.

HEIDEGGER, Martin Ser e tempo. Trad. Fausto Castilho. Campinas: Ed. da Unicamp, 2012.

KIERKEGAARD, Soren. O desespero humano (doença até a morte). Trad. Adolfo Casais Monteiro. São Paulo: Ed. UNESP, 2010.

MARANDOLA JR., Eduardo. Sabor enquanto experiência geográfica: por uma geografia hedonista. Geograficidade, v. 2, p. 42-52, 2012a.

MARANDOLA JR., Eduardo. Lugar enquanto circunstancialidade. In: MARANDOLA JR., Eduardo; HOLZER, Werther; OLIVEIRA, Lívia (Orgs.) Qual o espaço do lugar? Geografia, Epistemologia, Fenomenologia. São Paulo: Perspectiva, 2012b. p.227-247.

MARANDOLA JR., Eduardo. Saberes dos corpos alimentados: ensaio de geografia hedonista. Geograficidade, v. 4, N.Especial, p. 16-24, 2014.

MARANDOLA JR., Eduardo. Fenomenologia do ser-situado: crônicas de um verão tropical urbano. 2016. Tese (Livre Docência em Ambiente e Sociedade) – Faculdade de Ciências Aplicadas – Universidade Estadual de Campinas, Limeira

MARANDOLA JR., Eduardo. Morte e vida do lugar: experiência política da paisagem. Pensando: Revista de Filosofia, UFPI, v.8, n.2, p.33-50, 2017.

MONTEIRO, Maurício. A construção do gosto. São Paulo: Ateliê Editorial, 2008.

MONTESQUIEU , Charles de Secondat, baron de. O gosto. Trad. Teixeira Coelho. São Paulo: Iluminuras, 2005. MOREIRA NETO, Henrique F. Geografias do fim da vida: fenomenologia do ser geográfico na enunciação da morte. 2018. Dissertação (Mestrado em Geografia) – Instituto de Geociências, Universidade Estadual de Campinas, Campinas.

ONFRAY, Michel. A razão gulosa: filosofia do gosto. (trad. Ana M. Scherer) Rio de Janeiro: Rocco, 1999.

PALHARES, Virginia. Uma geografia hedonista dos saberes e dos sabores. Geograficidade, v.4, N. Especial, p.25-35, 2014.

PORTEUS, J. Douglas. Topocide: the annihilation of place. In: EYLES, J.; SMITH, D. (Eds.) Quantatitive methods in Geography. London: Polity Press, 1988.

RAZENTE, Nestor. Povoações abandonadas no Brasil. Londrina: Eduel, 2016.

ROSA, João G. A Terceira margem do rio. In: _______. Primeiras Estórias. 15 Ed. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 2001. p.79-85.

SERRES, Michel. Os cinco sentidos: filosofia dos corpos misturados. Trad. Eloá Jacobina. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 2001.

Published

2019-09-27

How to Cite

Marandola Júnior, E. (2019). O gosto da morte na vida dos lugares. Revista Geografias, 71–82. https://doi.org/10.35699/2237-549X.15339