Cooking in Football

A Survey of the Dishes Served in the Football Stadiums of Clubs of the A Series of the Brazilian Championship in 2019

Authors

  • Gislaine Gomes Pereira Rosas Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)
  • Rubia Gisele Tramontin Mascarenhas Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)

DOI:

https://doi.org/10.35699/2447-6218.2021.29755

Keywords:

Football Stadium, Tourism, Food

Abstract

This research aimed to contribute to studies in the Field of tourism, with a focus on soccer tourism, conducting a survey on the food served in stadiums. The study offers a survey of terms associated with food, the dishes served in the football stadiums of clubs in the A series of the Brazilian Champion ship 2019 and whe ther there are cases of cultural relationship between the dishes of fered by the clubs. It was guided by the exploratory research method, and tools such as bibliographic research, and a questionnaire for data collection. Applying the pairing methodology, it was observed that there is already a diversification of culinary schools in the stadiums, with that comes the plurality of terms to be used. It was also found that the cuisine served may have a reference typical of the region. Given this scenario, watching a game in a football stadiums canbe a wide experience to behad.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BALDISSERA, R. Comunicação turística. Rosa dos Ventos, Caxias do Sul, v.1, n. 1, p. 6-15, jan./jun. 2010. Disponível em: https://www.ucs.br/etc/revistas/index.php/rosadosventos/article/view/453. Acesso em: 15 dez. 2020.

BRASIL. Ministério do Turismo. Turismo de futebol cresce no Brasil. Brasília: Ascom/MTur, 25 mar. 2014. Disponível em: http://www.turismo.gov.br/ultimas-noticias/316-turismo-de-futebol-cresce-no-brasil.html. Acesso em: 15 Nov. 2019.

______. ______. Segmentação do Turismo: marcos conceituais. Brasília: Ministério do Turismo, 2010.

BRAUNE, R.; FRANCO, S. C. O que é gastronomia. São Paulo: Brasiliense, 2007. (Coleção primeiros passos; 322).

CARDIA, W. Marketing Esportivo e Administração de Arenas. São Paulo: Atlas, 2014.

CASCUDO, L. da C. História da Alimentação no Brasil. Belo Horizonte: Global Editora e Distribuidora, 4. ed. 2017.

CONTRERAS HERNÁNDEZ, J. Patrimônio e Globalização: o caso das culturas alimentares. In: CANESQUI, A. M.; GARCIA, R. W. D. (org.). Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2005.

CRANCONATO, E. Receita tradicional de cannoli faz sucesso a 50 anos na Mooca. Folha de São Paulo, São Paulo, 13 out. 2019. Caderno Agora São Paulo. Disponível em: http://agora.folha.uol.com.br/sao-paulo/2019/10/receita-tradicional-de-cannoli-faz-sucesso-ha-50-anos-na-mooca.shtml. Acesso em: 20 jul. 2020.

DENCKER, A. F. M. Métodos e técnicas de pesquisa em turismo. 4. ed. São Paulo: Futura, 1998. 286 p.

DUMAZEDIER, J. Lazer e cultura popular. 3. ed. São Paulo: Perspectiva, 2008. 248 p.

ENTREVERO do Lê. Tudo pronto para o maior clássico de futebol. Porto Alegre, 15 fev. 2019. Facebook: entreverodole.br. Disponível em: http://www.facebook.com/entreverodole. Acesso em: 10 ago. 2020.

ESTÁDIO do Juventus é tombado pela Secretaria Municipal de Cultura. Gazeta Esportiva, São Paulo, 10 de abr. 2019. Disponível em: http://www.gazetaesportiva.com/todas-as-noticias/estadio-do-juventus-e-tombado-pela-secretaria-municipal-de-cultura/. Acesso em: 21 jul. 2020.

FAGLIARI, G. S. Turismo e alimentação: análise introdutórias. São Paulo: Roca, 2005. 199 p.

FERREIRA, M. R. Baixa gastronomia: dinâmicas de consumo e as possíveis inter-relações com o turismo – uma análise com base nos estabelecimentos de Curitiba/PR. 2015, f. 134. Dissertação (Mestrado em Turismo) – Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2015. Disponível em: https://hdl.handle.net/1884/38898.

______; VALDUGA, V.; BAHL, M. Baixa gastronomia: caracterização e aproximação teórico-conceituais. Turismo em Análise, v.27, n.1 abril 2016. p. 207-228.

FERRO, M. T.; LAZZARINI, E. Turismo esportivo: renda, educação e lazer. In: Revista turismo. 2004. Disponível em: http://www.revistaturismo.com.br/artigos/esportivo.html. Acesso em: 24. Abr. 2019.

GÂNDARA, J. M. G.; GIMENES, M. H. S. G.; MASCARENHAS. R. G. T. Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. In: NETTO, A.P; ANSARAH, M. G. R. (ed.). Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas. Barueri: Manole, 2009. 547 p.

GOMES, R. Os melhores rangos de estádios no Brasil. Redbull.com,14 de fev. 2018. Disponível em: http://www.redbull.com/br-pt/os-melhores-rangos-de-estadio-no-brasil. Acesso em: 26 outubro 2019.

GOMES, C. L. (org.). Dicionário crítico do lazer. Belo Horizonte: Autêntica. 2004.

KENDI, Fred. Entrevero de Pinhão. Gazeta do Povo. Curitiba 06 jun. 2015. Caderno Bom Gourmet. Disponível em:http://www.gazetadopovo.com.br/bomgourmet/receitas-pratos/entrevero-de-pinhao. Acesso em: 10 ago. 2020.

LAVILLE, C.; DIONE, J. A construção do saber: Manual de metodologia da pesquisa em ciências humanas, Porto Alegre: Artes Médicas Sul Ltda.; Belo Horizonte: Ed. UFMG, 1999. p. 337.

MINASSE-GIMENES, M. H. S. G. A Gastronomia brasileira na copa do mundo de futebol da FIFA 2014: uma breve análise. Turismo & Sociedade, Curitiba V. 7, n.1, p. 77 – 98. Janeiro.

MONTANARI, M. Comida como cultura. São Paulo: Senac; 2008. 207 p.

MOTSINGER, et al. A comparison of food and beverage concession operations in three different typer of North Carolina sport venues. Sport Marketing Quaterly. USA, v. 6, n. 4, 1997.

OLIVEIRA, M. M. Como fazer pesquisa qualitativa, Petrópolis: Vozes, 2007. p.182.

PAZ, S. M. Turismo futebolístico: campo aberto para novas conquistas brasileiras. In: NETTO, A.P; ANSARAH, M. G. R. (ed.). Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas. Barueri: Manole, 2009. 547 p.

POULAIN, J-P. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Florianópolis: Ed. Da UFSC, 2004. 310p.

RIBEIRO, F. H. B. M. Ações de marketing esportivo para viabilizar economicamente estádios de futebol. 2010, 44 f, Monografia (Especialização em Marketing) – Universidade Cândido Mendes, Rio de Janeiro, 2010. Disponível em: http://www.avm.edu.br/docpdf/monografias_publicadas/K212465.pdf.

SPFC – São Paulo Futebol Clube. São Paulo F. C.: conteúdo sobre o Morumbi concept hall. Disponível em: https://www.saopaulofc.net/estrutura/morumbi/morumbi-concept-hall. Acesso em: 22 jun. 2020.

SCURUPA, P. Curitiba Baixa Gastronomia. In: Revista Inventa, [Curitiba], 12, mar. 2012. Disponível em: http://revistainventa-blog.tumblr.com/page/13. Acesso em: 08 fev. 2021.

SESC. “Entrevero de Pinhão”, prato típico da Serra de SC. Sesc-SC, 3 de ago. 2016. Disponível em: http://www.sesc-sc.com.br/blog/saude/-entrevero-de-pinhao---prato-tipico-da-serra-de-sc#:~:text=tipos%20de%20ali-,Um%20dos%20pratos%20mais%20tradicionais%20em%20Lages%2C%20na%20Serra%20de,Sesc%20Pousada%20Rural%20em%20Lages. Acesso em: 14 set. 2020.

TREIN, L. F. Qualidade dos serviços oferecidos e prestados em um estádio de futebol em dias de jogos: um estudo de caso. 2004, f. 170. Dissertação (Mestrado em Engenharia – modalidade Profissionalizante Ênfase em Qualidade e Gerência de Serviços) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2004. Disponível em: http://lume.ufrgs.br/handle/10183/4690. Acesso em: 21 de nov. 2019.

VÍRGULA BRASIL. Fome de bola: conheça os principais petiscos dos estádios de futebol pelo Brasil. Vírgula.com, 5 de ago. 2009. Disponível em: https://www.virgula.com.br/home/legado/fome-de-bola-conheca-os-principais-petiscos-dos-estadios-de-futebol-pelo-brasil/. Acesso em: 26 out. 2019.

Published

2021-03-17

How to Cite

Rosas, G. G. P., & Mascarenhas, R. G. T. (2021). Cooking in Football: A Survey of the Dishes Served in the Football Stadiums of Clubs of the A Series of the Brazilian Championship in 2019. LICERE - Revista Do Programa De Pós-graduação Interdisciplinar Em Estudos Do Lazer, 24(1), 329–355. https://doi.org/10.35699/2447-6218.2021.29755

Issue

Section

Artigos Originais