Reflections on Labor in Slaughterhouses and its Impacts on Workers’ Health

Authors

  • Gabriela Chaves Marra Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)
  • Simone Cynamon Cohen Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)
  • Telma Abdalla de Oliveira Cardoso Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)

DOI:

https://doi.org/10.35699/2238-037X.2019.13534

Keywords:

Slaughterhouse, Work Intensification, Capitalist production method

Abstract

This article discusses how the work intensification and the way to perform the tasks in the slaughterhouses have implications on the workers’ health. It was used conceptual elements and the theoretical-methodological conception of Marx to explain the reality of the work in Slaughterhouses. The current expression of the meat industry corresponds to the capitalist process of production guided by the agribusiness, causing overload in the work and sickness of the workers of the slaughterhouses. The search for the maintenance of agribusiness and capital accumulation covers exploitation at work and the sickness of workers.

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Author Biographies

Gabriela Chaves Marra, Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)

Doutoranda em Saúde Pública pelo Programa de Saúde Pública, da Escola Nacional de Saúde Pública, da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz); Mestre em Saúde Pública pela Ensp, Fiocruz; graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Médica Veterinária, integra a equipe de pesquisa do Núcleo de Biossegurança, Ensp, Fiocruz

Simone Cynamon Cohen, Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)

Doutora em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública, da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz); Mestre em Saúde Pública pela Ensp, Fiocruz; graduação em Arquitetura pela Universidade Santa Úrsula. Arquiteta, professora e pesquisadora sênior da Ensp, Fiocruz

Telma Abdalla de Oliveira Cardoso, Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz)

Doutora em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública, da Fundação Oswaldo Cruz (Ensp/Fiocruz); Mestre em Ciência da Informação pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ); graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Médica Veterinária, professora e pesquisadora sênior do Núcleo de Biossegurança, Ensp, Fiocruz

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Published

2019-09-04

How to Cite

MARRA, G. C.; COHEN, S. C.; CARDOSO, T. A. de O. Reflections on Labor in Slaughterhouses and its Impacts on Workers’ Health. Trabalho & Educação, Belo Horizonte, v. 28, n. 2, p. 231–243, 2019. DOI: 10.35699/2238-037X.2019.13534. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/trabedu/article/view/13534. Acesso em: 30 jun. 2024.

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ARTIGOS