Café com Prosa

Authors

  • Lívia de Oliveira

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-549X..15336

Keywords:

Homage, Savor, Humanist Geography

Abstract

The theme coffee and conversation wasub suggested by the fondly-remembered colleague Herbe Xavier. The moment for coffee and conversation is Every moment. The most famous is the afternoon coffee time, followed by quitandas and quitutes (snacks both sweet and salty), and good conversation. The presence of the "quitandeira" and "quituteira" is a symbolic and traditional character. The Brazilian hospitality reveals itself in sharing a hot cup of coffee, with snacks and heated endless conversation. This is a tribute to the geographer and professor Herbe Xavier, offering a coffee and a bit of talk.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BELLUZZO, Rosa. São Paulo: memória e sabor. São Paulo: Editora UNESP, 2008.

BRILLAT-SAVARIN, Jean A. A Fisiologia do Gosto. São Paulo: Cia. das Letras, 2009.

CASCUDO, Luís da Câmara. História da Alimentação no Brasil. São Paulo: Global Editora, 2004.

CASTANHO, Thiago. Cozinha de origem: pratos brasileiros tradicionais revisitados. São Paulo: Publifolha, 2014.

CHRISTO, Maria Stella Libanio. Fogão de Lenha: 300 anos de cozinha mineira. Petrópolis: Vozes, 1977.

CORALINA, Cora. Cora Coralina: doceira e poeta. São Paulo: Global, 2009.

FREI BETTO. “Comida Mineira: Trem danado de Bão”. Coleção Cozinha Regional Brasileira Minas Gerais. São Paulo: Editora Abril, 2000.

HIRSCH, Sônia. Meditando na Cozinha. Petrópolis: Correcotia, 2011.

MACHADO, Aníbal. Cadernos de João. Rio de Janeiro: José Olympio, 1957.

NETTO, Marcos Mergarejo. História da Culinária Mineira. In: PENNA, Laura P. de Castro et al. (org.). EMATER-MG, 60 Anos, 60 Receitas. Belo Horizonte: EMATER-MG, 2009. p. 15-99.

Published

2019-09-27

How to Cite

Oliveira, L. de. (2019). Café com Prosa. Revista Geografias, 35–46. https://doi.org/10.35699/2237-549X.15336