QUALIFICATION COURSE IN BAKERY AND CONFECTIONERY FOR WOMEN INSERTION IN THE MARKET

Authors

  • Caroline Vantroba Mota Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Alessandra Orlonski Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Laynara Alessandra Martins Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Jéssica Iwasenko Giacomozzi Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Deise Rosana Silva Simões Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Marco Aurélio Praxedes Universidade Estadual de Ponta Grossa

Keywords:

complementary income, Tutorial Education Program (PET), mothers, university extension

Abstract

This report was part of a university’s extension project by the group PET – State University of Ponta Grossa’s Food Engineering course, for the training and insertion of women in the market, throught a local institution in the city of Ponta Grossa (PR) that welcomes students during the second shift. The target audience were the mothers of these young people at social risk and the objective was to offer them the opportunity to learn about the bakery and confectionery area but also in Good Manufacturing Practices (GMP). This activity was of great value to the group, as it deepened the students' knowledge in the issues stated above and offered an opportunity to be in contact with the external environment, promoting an enriching exchange of experiences between the community and the academics, which is essential for the education itself. The satisfaction of the listeners regarding the course was observed, as they not only felt valued, but also, they learned and improved their knowledge in the area.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Benetti, P. C.; Sousa, A. I.; Souza; M. H. N. (2015). Creditação da extensão universitária nos cursos de graduação: relato de experiência. Rio de Janeiro: Revista Brasileira de Extensão Universitária. Disponível em: https://suap.ifgoiano.edu.br/media/documentos/arquivos/Credita%C3%A7%C3%A3o_da_extens%C3%A3o_nos_cursos_de_gradua%C3%A7%C3%A3o_relato_de_experi%C3%AAncia_tYK4Rrj.pdf.

Calgaro, H. F.; Alfonso, I. A.; Araújo, C. A. M. (2013). Projeto horta viva: Relato de uma experiência de extensão universitária. São Paulo: Ciência em Extensão. Disponível em: https://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/728

Damasceno, J. V.; Cassol, S. A. Z.; Souza, V. M. C.; Lima, M. L. L.; Weschenfelder, S.; Bonho, D. V. (2019). O projeto de extensão “Confeitaria e Panificação, Qualificação para o Mercado de Trabalho”. Rio Grande do Sul: ENAPEX, (19). Disponível em: http://enpex.canoas.ifrs.edu.br/enpex/article/view/862.

Deslandes, M. S.; Arantes, A. R. (2017). A extensão universitária como meio de transformação social e profissional. Minas Gerais: Sinapse Múltipla. Disponível em: http://seer.pucminas.br/index.php/sinapsemultipla/article/view/16489.

Fórum de Pró-Reitores de Extensão das Instituições Públicas de Educação Superior Brasileiras [FORPROEX], (2012). Política Nacional de Extensão Universitária. Porto Alegre: UFRGS/Pró-Reitoria de Extensão.

Nunes, A. L. P. F; Silva, M. B. C. (2011). A extensão universitária no ensino superior e sociedade. Barbacena: Mal-Estar e Sociedade. Disponível em: http://revista.uemg.br/index.php/gtic-malestar/article/view/60/89.

Santos, J.; Rocha, B.; Passaglio, K. (2016a). Extensão universitária e formação no ensino superior. Revista Brasileira de Extensão Universitária, 7(1), 23-28. Disponível em: https://doi.org/10.36661/2358-0399.2016v7i1.3087.

Santos, R. C. T.; Costa, V. M. F.; Janissek, J. A.; Bianchim, B. V. (2016b). Projeto de Extensão Universitária: Transformando vidas – Relato de Experiência. In: Coloquio Internacional de Gestión Universitária - CIGU, XVI, Arequipa. Disponível em: https://core.ac.uk/download/pdf/78552095.pdf.

Silva, O. (1997). O que é extensão universitária. São Paulo: Integração: ensino, pesquisa e extensão. 3(9), 148-9. Stedile, L.; Schleder,

M.V.N.; Posser, T. L.; Giuliani, A. F. (2017). Projeto de Extensão Universitária: Transformando vidas – Relato de Experiência. In: Colóquio Internacional de Gestão Universitária – CIGU, XVII, Mar del Plata.

Published

2022-07-30

How to Cite

VANTROBA MOTA, C.; ORLONSKI, A.; ALESSANDRA MARTINS, L. .; IWASENKO GIACOMOZZI, J.; ROSANA SILVA SIMÕES, D. .; AURÉLIO PRAXEDES, M. QUALIFICATION COURSE IN BAKERY AND CONFECTIONERY FOR WOMEN INSERTION IN THE MARKET. Interfaces - Revista de Extensão da UFMG, [S. l.], v. 10, n. 1, 2022. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistainterfaces/article/view/32739. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos