PERCURSO HISTÓRICO DA NUTRIÇÃO EM UM PROJETO DE EXTENSÃO INTERDISCIPLINAR EM SAÚDE

UMA ANÁLISE DOCUMENTAL

Authors

  • Letícia Mucci da Conceição USP
  • Ana Maria Cervato Mancuso

Keywords:

Academic Extension, Professional Performance, Nutrition Professional

Abstract

Curricula in the health area are organized into disciplines with separate basic and professional cycles. Even with the curricular guidelines aimed at the SUS, it has been a challenge for teachers to identify and promote spaces for integration between students from different areas of expertise. Among USP's Extension Projects, there is the Bandeira Científica, which was created in 1957, interrupted by political issues and, in 1997, reactivated by some students; only in 2005 did the USP Nutrition course begin to participate. The objective of this study was, through qualitative analysis, to verify the participation of Nutrition between 2005 and 2017, through the contents present in the databases of each year. The results showed that Bandeira reflects the growing importance given to interdisciplinary practice in the health area and that the participation of Nutrition has expanded with educational activities, activities in the area of ​​collective nutrition and production of scientific research.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Letícia Mucci da Conceição, USP

Graduação em Nutrição pela Universidade de São Paulo.

Ana Maria Cervato Mancuso

Graduação em Nutrição pela Universidade de São Paulo, mestrado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo e doutorado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo.

References

Bandeira Científica. (n.d). São Paulo: Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo. Disponível em: <http://www.bandeiracientifica.com.br/>. Acesso em: 11 fev. 2019.

Castro, A. T. K. A., & Genro, M. E. H. (2018). Potencialidades formativas na extensão universitária. Revista de Extensão e Cultura - Florianópolis (SC), v. 2, n.1, jun.

Conselho Federal de Nutricionistas. (2005). Resolução CFN n 380/2005. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições. Disponível em: <http://www.cfn.org.br/novosite/pdf/res/2005/res380.pdf>. Acesso em 31 jan. 2019.

Conselho Federal de Nutricionistas. (2018). Resolução CFN n 600/2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições. Disponível em: <http://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_600_2018.htm>. Acesso em: 31 jan. 2019.

Congresso Nacional. (2006) . Lei nº 11.346 de 15 de setembro de 2006. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2004-2006/2006/Lei/L11346.htm>. Acesso em: 17 jan. 2019.

Conselho Nacional de Saúde. (2012). Resolução n 466/2012. Dispõe sobre as diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisas envolvendo seres humanos.

Da Silva, L. F. F. (2012). Projeto Bandeira Científica: história, estratégias e resultados. Revista de Cultura e Extensão USP, v. 7, p. 53-65.

De Paula, J. A. (2013). A extensão universitária: história, conceito e propostas. Interfaces-Revista de Extensão da UFMG, v. 1, n. 1, p. 5-23.

Gelbcke, F. L. L., Matos, E. M.,& Sallum, N. C. (2012). Desafios para a integração multiprofissional e interdisciplinar. Tempus Actas de Saúde Coletiva, v. 6, n. 4, p. 31-39.

Jezine, E. (2004). As práticas curriculares e a extensão universitária. Congresso Brasileiro de Extensão Universitária. p. 1-5.

Ministério da Educação. (2005). Residência multiprofissional. Disponível em: <http://portal.mec.gov.br/residencias-em-saude/residencia-multiprofissional>. Acesso em: 12 fev. 2019.

Ministério da Saúde. (2009). Secretaria de Atenção à Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. 1 ed. Brasília, Distrito Federal.

Ministério da Saúde. (2014) Secretaria de Atenção à Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2 ed. Brasília, Distrito Federal.

Oliveira, E. R. A. de, Fiorin, B. H., Lopes, L. J., Gomes, M. J., Coelho, S. de O., & Morra, J. S. (2011). Interdisciplinaridade, trabalho em equipe e multiprofissionalismo: concepções dos acadêmicos de enfermagem. Revista Brasileira de Pesquisa em Saúde/Brazilian Journal of Health Research.

Philippi, S. T., Latterza, A. R., Cruz, A. T. R., & Ribeiro, L. C. (1999). Pirâmide alimentar adaptada: Guia para escolha dos alimentos adapted food pyramid: A guide for a right food choice. Rev. Nutr, v. 12, n. 1, p. 65-80.

Pimentel, A. (2001). O método da análise documental: seu uso numa pesquisa historiográfica. Cadernos de pesquisa, n. 114, p. 179-195.

Plataforma Brasil. (n.d.). Brasília: Ministério da Saúde. Disponível em: <http://plataformabrasil.saude.gov.br/login.jsf>. Acesso em: 18 jan. 2019.

Pravato, C. M. (2011). Projeto Rondon e Ensino no Brasil: construção de uma aliança entre conhecimento empírico e científico. Biblioteca On-line de Ciências da Comunicação.

Pró Reitoria de Cultura e Extensão. (n.d.). São Paulo: Universidade de São Paulo. Disponível em: <http://prceu.usp.br/>. Acesso em: 11 fev. 2019.

Soria, L., Teixeira, D. S., Polesel, D. N., & Fernandes, M. T. B. (2019). Evaluation of predictive measurements of excess weight in brazilian children. Revista da Associação Médica Brasileira, v. 65, n. 5, p. 663-668.

Sousa, A. L. L. (1995). A história da extensão universitária a partir de seus interlocutores. Dissertação (Mestrado em Educação Escolar Brasileira) - Faculdade de Educação, Universidade Federal de Goiás, Goiania.

Published

2023-07-22

How to Cite

MUCCI DA CONCEIÇÃO, L.; CERVATO MANCUSO , A. M. PERCURSO HISTÓRICO DA NUTRIÇÃO EM UM PROJETO DE EXTENSÃO INTERDISCIPLINAR EM SAÚDE: UMA ANÁLISE DOCUMENTAL . Interfaces - Revista de Extensão da UFMG, [S. l.], 2023. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistainterfaces/article/view/35266. Acesso em: 18 jul. 2024.