Inventário Toponímico e Abordagem Etnogeográfica do Mundo Agrário e Alimentos Tradicionais no Quadrilátero Ferrífero e Vales do Jequitinhonha e Mucuri/ MG

Authors

  • José Antônio Souza de Deus

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-549X..13401

Keywords:

Ethnogeography, Toponymic Studies, Traditional Food, Ancient Mining Regions

Abstract

Traditional foods in the ancient mining regions in Minas Gerais state (southeastern Brazil) are, at issue, in this paper, in which toponymic studies are focused. Researches here developed look for questioning about traditional foods role in the context of cultural studies - especially those linked to Ethnogeography and Environmental Perception approaches. The research uses pointedly geographical conceptual categories of analysis and interpretation paradigms. The methodological tools adopted included: bibliographic and cartographic researches; toponymic studies; field work (with the completion of semi-structured interviews); plus data contextualization and systematization. It is worthy to recognize the strategic nature of this preservation and revaluation of country culture concerning knowledge rooted in the identity of the population. It is relevant to point out, however, that maintaining traditional knowledge as eating habits, along with other communitarian experiences have, actually, guaranteed local actors’ and Maroon peasants’ ethnopolitical action and new territorialities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CORRÊA, R. L. A Geografia Cultural e o Urbano. In: CORRÊA, Roberto Lobato; ROSENDAHL, Zeny. Introdução à Geografia Cultural. Rio de Janeiro: Editora Bertrand Brasil, 2003, p. 167-186.

COSTA, J. R. Toponímia de Minas Gerais com estudo histórico da divisão territorial e administrativa. Belo Horizonte: BDMG Cultural, 1997.

CUNHA, A. G. Dicionário histórico das palavras portuguesas de origem tupi. São Paulo: Companhia Melhoramentos, 1999.

DEUS, J. A. S. Paisagens culturais alternativas e protagonismo etnopolítico de comunidades tradicionais no hinterland brasileiro. In: TUBALDINI, Maria Aparecida dos Santos, GIANASI, Lussandra Martins. Agricultura familiar, cultura camponesa e novas territorialidades no Vale do Jequitinhonha: Gênero, Biodiversidade, Patrimônio Rural, Artesanato e Agroecologia. Belo Horizonte: Fino Traço Editora, 2012, p. 35-50.

DEUS, J. A. S.; BARBOSA, L. D.; TUBALDINI, M. A. S. O papel das Geociências no contexto “pós-moderno” de revalorização da Cultura. In; HENRIQUES, M. H., ANDRADE, A. I., QUINTAFERREIRA, M., LOPES, F. C., BARATA, M. T., PENA DOS REIS, R. & MACHADO, A. Para aprender com a Terra - memórias & notícias de Geociências no espaço lusófono (Cap. 41). Coimbra: Imprensa da Universidade de Coimbra, 2012, p. 393-402.

DEUS, J. A. S., CASTRO, H. M. Abordagem iconográfica dos processos de genocídio e confinamento territorial indígenas gerados pela cafeicultura no Brasil. Revista Geográfica de América Central, San José (Costa Rica), no. especial/ EGAL 2011, p.1-15, 2º. sem. 2011._

_______________________ ____ . Protagonismo político, etnodesenvolvimento e processos de reterritorialização de comunidades quilombolas em curso no Vale do Jequitinhonha/ MG. In: LIMA, Ismar Borges. Etnodesenvolvimento e Gestão Territorial: Comunidades Indígenas e Quilombolas. Curitiba: Editora CRV, 2014, p. 141-154.

DINIZ, R. F.; SEIDL, R. A. S.; TUBALDINI, M. A. S. Populações rurais e riscos socioambientais: reflexões sobre os impactos da agricultura moderna em comunidades camponesas e quilombolas do Vale do Jequitinhonha/ MG, Geografia, Rio Claro, v. 38, n. 2, p. 259-275, mai./ ago. 2013.

FERREIRA, R. F. Afrodescendente: identidade em construção. São Paulo: EDUC/ Pallas Editora, 2004.

FRIEIRO, E. Feijão, angu e couve: ensaio sobre a comida dos mineiros. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: EDUSP, 1982.

GARAU, A. O.; SEBÁSTIAN, J. B. La caracterización del paisage de Menorca através de la toponimia. Investigaciones Geográficas, Alicante, n. 60, p. 155-169, jul./ dez. 2013.

GARDNER, G. Viagem ao interior do Brasil. Belo Horizonte: Editora Itatiaia/ EdUSP, 1975.

GIANASI, L. M.; COSTA, P. C.; TUBALDINI, M. A. S. A contribuição da Geografia Agrária em Pesquisa/ Ação e a produção de alimentos agroecológicos em comunidades rurais e quilombolas do Vale do Jequitinhonha. Geonordeste, Aracaju, v. 25, n. 2, p. 155-172, ago. 2014.

GRANATO, A. Sabor do Brasil. Rio de Janeiro: Sextante Artes, 2011. LASCHEFSKI , K., ZHOURI, A. Desenvolvimento, água e mudança social: experiências no Vale do Jequitinhonha. In: SOUZA, João Valdir Alves; NOGUEIRA, Maria das Dores Pimentel. Vale do Jequitinhonha - desenvolvimento e sustentabilidade. Belo Horizonte: UFMG/ PROEX, 2011, p. 182-212.

LOURENÇO, L. A. B. A oeste das Minas: escravos, índios e homens livres numa fronteira oitocentista – Triângulo Mineiro (1750- 1861). Uberlândia (MG): EdUFU, 2005.

MARTINS, M. L. História & Meio Ambiente. São Paulo: Annablume Editora/ Faculdades Pedro Leopoldo, 2007.

MENESES, J. N. C. A terra de quem lavra e semeia: alimento & cotidiano na Minas Colonial. In: RESENDE, Maria Efigênia Lage, VILLALTA, Luiz Carlos. História de Minas Gerais: as Minas setecentistas (I). Belo Horizonte: Autêntica Editora/ Companhia do Tempo, 2007, p. 337-358.

OLIVEIRA, N. L.; FREITAS, R. C. J. F.; MIRANDA, S. C. Importância da contribuição de von Martius para o conhecimento da flora arbórea do Cerrado. Revista Sapiência, Iporá (GO), v.3, n. 2, p. 22-43, jul./ dez. 2014.

OLIVEIRA, R. Coisas de Minas: a culinária dos velhos cadernos. Brasília: SENAC, 2005. ORTIZ, R. Mundialização, Cultura e Política. In: DOWBOR, Ladislau, IANNI, Octávio, RESENDE, Paulo Edgard A. Desafios da Globalização. Petrópolis: Editora Vozes, 1997, p. 270-275.

PALHARES, V. P. Uma Geografia Hedonista dos Saberes e Sabores. Geograficidade, Niterói (RJ), v. 4, no. especial, p. 25-35, outono 2014.

PORZECANSKI, T.; SANTOS, B. Historias de exclusión - afrodescendientes en el Uruguay. Montevidéu: Librería Linardi y Risso, 2006.

RANKIN, L. et al. Toponymic and cartographic research conducted for the Labrador Métis Nation. St John’s: Memorial University of Newfoundland, 2008.

RATTS, A. J. P. Entre quilombos no litoral e na Amazônia: memórias de negros migrantes. In: HEIDEMANN, Heinz Dieter, SILVA, Sidney Antônio. Coletânea de textos do Seminário Internacional: “Migração- Nação, Lugar e Dinâmicas Territoriais”, São Paulo: Associação Editorial Humanitas, 2007, p. 261-270.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ . Reconhecer quilombos no território brasileiro. In: FONSECA, Maria Nazareth Soares. Brasil afro-brasileiro. Belo Horizonte: Autêntica Editora, 2010, p. 307- 326.

REIS, J. J.; GOMES, F. S. Liberdade por um fio: história dos quilombos no Brasil. São Paulo: Companhia das Letras, 1996, 569 p.

SAHR, C. L. L. et al. Geograficidades Quilombolas: estudo etnográfico da comunidade de São João - Adrianópolis/ Paraná. Ponta Grossa (PR): Editora UEPG, 2011.

SAINT- HILAIRE , A. Quadro geográfico da vegetação primitiva na Província de Minas Gerais. Tradução de Cleonice P. B. Mourão. Belo Horizonte: Fino Traço Ed., 2011.

SANTOS, M. E. G.; CAMARGO, P. M. Comunidades quilombolas de Minas Gerais no século XXI - história e resistência. Belo Horizonte: CEDEFES/ Autêntica Editora, 2008.

SCHLÜTER, R. G. Gastronomia & Turismo. 2 ed. São Paulo: Aleph, 2003. SEEMANN, J. A Toponímia como construção histórico-cultural: o exemplo dos municípios do estado do Ceará. Vivência, Natal, n. 29, p. 207-224, 2005.

SENRA, R.; SENRA, I. Quitandas de Minas - receitas de família e histórias. Volume I. 2 ed. Belo Horizonte: Editora Gutenberg, 2012.

SILVA, M. N. S. Os recursos de uso comum e os conflitos ambientais nos Cerrados de Minas Gerais: algumas reflexões. GEOTemas, Pau dos Ferros (RN), v. 3, n. 1, p. 235-249, jan./ jun. 2013.

SILVEIRA, R. Etnicidade. In: RUBIM, Antonio Albino Canelas. Cultura & Atualidade. Salvador: EdUFBA, 2005, p. 29-47.

SIMÃO, M. C. R. Preservação do Patrimônio Cultural em Cidades. Belo Horizonte: Autêntica Editora, 2001.

SPIX, J. B.; MARTIUS, C. F. P. Viagem pelo Brasil (1817-1820). Vol. I. 4 ed. Belo Horizonte: Editora Itatiaia/ EdUSP, 1981.

Published

2016-03-04

How to Cite

Deus, J. A. S. de. (2016). Inventário Toponímico e Abordagem Etnogeográfica do Mundo Agrário e Alimentos Tradicionais no Quadrilátero Ferrífero e Vales do Jequitinhonha e Mucuri/ MG. Revista Geografias, 11(2), 6–22. https://doi.org/10.35699/2237-549X.13401

Issue

Section

Sabores Geográficos