Imagination, memories and tastes in Baú de ossos

Authors

  • Maria Alice Ribeiro Gabriel Universidade Federal de Uberlândia
  • Luciane Alves Santos Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.17851/2358-9787.28.2.75-96

Keywords:

Pedro Nava, memoirs, alimentation

Abstract

Abstract: Regarding tangible and intangible cultural heritage, alimentation integrates the field of literature and the realms of collective and individual memory. Starting from this premise, this study aims to present the issue of food as a specific theme in the memoirs of Brazilian writer Pedro da Silva Nava. Its purpose is to establish a multidisciplinary approach on the theme of food in Baú de ossos (1972), in accordance with considerations of Gilberto Freyre, Luís da Câmara Cascudo and Séverine Mathieu. The analysis shows that the theme of food integrates the reflections of Pedro Nava on the role of imagination and memory in the literary composition of his memoirs.

Keywords: Pedro Nava; memoirs; alimentation.

Author Biographies

  • Maria Alice Ribeiro Gabriel, Universidade Federal de Uberlândia

    Mestre em Estudos Literários pela Universidade Estadual Paulista (2003) e doutora em História Social pela Universidade de São Paulo (2011), atuando como pesquisadora vinculada ao Grupo Variações do Insólito da Universidade Federal da Paraíba e pesquisadora do Laboratório de Estudos Judaicos (LEJ) do Programa de Pós-Graduação em Letras do Instituto de Letras e Linguística da Universidade Federal de Uberlândia.

  • Luciane Alves Santos, Universidade Federal da Paraíba

    Mestre em Estudos Literários pela Universidade Estadual Paulista e doutora em Letras pela Universidade de São Paulo (2011), atua como pesquisadora vinculada ao Grupo Variações do Insólito da Universidade Federal da Paraíba. Docente do Programa de Pós-graduação em Letras da Universidade Federal da Paraíba.

     

References

BONOMO, J. R. Alimentando o luto: as memórias e as transformações das comidas de velório em Minas Gerais. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE HISTÓRIA – Contra os preconceitos: História e democracia, XXIX., 2017, Brasília. Anais [...]. Brasília: Universidade

de Brasília, 2017. p. 1-16.

CASCUDO, L. C. História da alimentação no Brasil. São Paulo: Global, 2004.

CASCUDO, L. C. Superstição no Brasil. Belo Horizonte: Itatiaia, 2002.

DUPRÉ, M. J. Éramos seis. 6. ed. São Paulo: Editora Brasiliense, 1945.

FREYRE, G. Sobrados e mucambos. 9. ed. Rio de Janeiro: Record, 1996.

MATHIEU, S. Mémoires cuisinées. In: ______. La transmission du judaïsme dans les couples mixtes. Paris: Éditions Ouvrières, 2009.

p. 77-94.

MUXEL, A. La mémoire familiale, un passé devant soi? [S. l.: s. n., 2008?]. Disponível em: https://cgerevisionbts.files.wordpress.com/2011/04/lamc3a9moire-familiale-anne-muxel.doc. Acesso em: 18 nov. 2018.

NAVA, P. Balão cativo. 3. ed. Rio de Janeiro: Livraria José Olympio Editora, 1977.

NAVA, P. Baú de ossos. 3. ed. Rio de Janeiro: Livraria José Olympio Editora, 1974.

SEDLMAYER, S. Comer o passado como pão de fome: relações entre comida e literatura. Abril – Revista do Núcleo de Estudos de Literatura Portuguesa e Africana da UFF, Niterói, v. 6, n. 12, p. 141-152, abr. 2014.

SEDLMAYER, S. Sem leite e derivados: intolerâncias na contemporaneidade. In: SEVFALE, XII., 2015, Belo Horizonte. Anais

[...]. Belo Horizonte: UFMG, 2015.

SEDLMAYER, S. Jacuba é gambiarra. Belo Horizonte, 2016. p. 1-14. Disponível em: http://www.caoguimaraes.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/01/Jacuba-e%CC%81-gambiarra-abralic.pdf. Acesso em: 19 fev. 2019.

VASSAS, C. En Roumanie, l’autre moitié du rite: les cuisinières des morts. Clio. Histoire, Femmes et Sociétes, [S. l.], v. 14, p. 119-153, 2001. Disponível em: http://journals.openedition.org/clio/105. Acesso em: 11 nov. 2018.

Published

2019-06-24

Issue

Section

Dossiê: Gosto, memória e escrita