The strategic use of territory
the phenomenon of “dark kitchens” in Belo Horizonte (MG)
DOI:
https://doi.org/10.35699/2965-6931.2024.54301Keywords:
information, information platforms, logistics, dark kitchens, Belo HorizonteAbstract
In recent years, there has been an increasing use of apps as a way to perform basic daily services, especially for meal delivery. This scenario has led to the emergence of a new business model known as dark kitchens, which function as small hidden factories for meals within the urban fabric of major cities around the world. In this context, this article seeks to understand how this phenomenon is taking place in the city of Belo Horizonte. To achieve this, data mining was conducted on the ifood delivery platform, extracting the addresses of restaurants registered in its catalog. After filtering 34 addresses, fieldwork was carried out to observe the architecture and operation of these establishments. As a result of the research, locational advantages of dark kitchens in Belo Horizonte were identified, with them being established near higher-income areas of the city and important roadways.
References
AHUJA, Kabir et al. Ordering in: The rapid evolution of food delivery. McKinsey & Company, v. 22, p. 1-13, 2021.
BONDUKI, Nabil. Dark kitchens, que vieram para ficar, são boas para as cidades?: cozinha comercial utilizada exclusivamente para operações de delivery se espalham. Folha de São Paulo, v. 13, 2022a.
BONDUKI, Nabil. O que a prefeitura está esperando para regulamentar dark kitchens?: novo modelo de cozinha pode ter efeitos nefastos para a vida urbana e não deveria ser estimulado. Folha de São Paulo, 2022b.
BONDUKI, Nabil. A cidade e a pandemia: impactos e mudanças que vieram para ficar. METRÓPOLE E PANDEMIA, p. 76, 2022c.
BOYSEN, Nils; FEDTKE, Stefan; SCHWERDFEGER, Stefan. Last-mile delivery concepts: a survey from an operational research perspective. Or Spectrum, v. 43, n. 1, p. 1-58, 2021. DOI: https://doi.org/10.1007/s00291-020-00607-8
CASTILLO, Ricardo. Agronegócio e Logística em Áreas de Cerrado: expressão da agricultura científica globalizada. Revista da ANPEGE, v. 3, n. 03, p. 21-27, 2007. DOI: https://doi.org/10.5418/RA2007.0303.0003
CUPPINI, Niccolò et al. O capitalismo no tempo da piattaforme. Infraestrutura digital, novo espaço e algoritmo de soggettività. Rivista Italiana Di Filosofia Política , n. 2, pág. 103-124, 2022. DOI: https://doi.org/10.36253/rifp-1686
GONSALES, Marco. Cozinhas escuras, trabalho e consumo às cegas. Revista Ciências do Trabalho, n. 21, 2022.
GOTTMANN, Jean. A evolução do conceito de território. Boletim Campineiro de Geografia, v. 2, n. 3, p. 523-545, 2012 [1975]. DOI: https://doi.org/10.54446/bcg.v2i3.86
HAKIM, Mariana Piton et al. Exploring dark kitchens in Brazilian urban centres: A study of delivery-only restaurants with food delivery apps. Food Research International, v. 170, p. 112969, 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112969
LANGLEY, Paul; LEYSHON, Andrew. Platform capitalism: The intermediation and capitalisation of digital economic circulation. Finance and society, v. 3, n. 1, p. 11-31, 2017. DOI: https://doi.org/10.2218/finsoc.v3i1.1936
MOURA, L. R. A mobilização Nimby e sua relação com as Dark Kitchens em São Paulo. 168p. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Cidades Inteligentes e Sustentáveis) - Universidade Nove de Julho, São Paulo.
OLIVEIRA, Cristiano Aguiar de. Dark Kitchens: uma análise econômica do modelo de negócios e de sua regulação. 2023.
PEREGALLI, Alessandro; PORTO-GONÇALVES, Carlos Walter. Para uma crítica à racionalidade logística: Notas para um debate. Terra Livre, v. 2, n. 57, p. 131-165, 2021. DOI: https://doi.org/10.62516/terra_livre.2021.2292
RIBEIRO. A. C. T. Território usado e humanismo concreto: o mercado socialmente necessário. In: SILVA, C. A. (org.). Formas em Crise: utopias necessárias. Rio de Janeiro: Arquimedes Edições, 2005.
SANTOS, M. O retorno do território. En: OSAL : Observatorio Social de América Latina. Año 6 no. 16 enero-abril. Buenos Aires, 2005 [1994].
SANTOS, M. O Espaço Dividido: os dois circuitos da economia urbana dos países subdesenvolvidos. São Paulo: Edusp, 2018 [1979].
SANTOS, M & SILVEIRA, M. L. O Brasil: território e sociedade do século XXI. Ed. Record n° 22. Rio de Janeiro, 2021 [2001].
SILVA, Adriana Maria Bernardes da. A contemporaneidade de São Paulo: produção de informações e novo uso do território brasileiro. 2002. Tese (Doutorado) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2002. . Acesso em: 01 ago. 2023.
SHAPIRO, Aaron. Platform urbanism in a pandemic: Dark stores, ghost kitchens, and the logistical-urban frontier. Journal of Consumer Culture, v. 23, n. 1, p. 168-187, 2023. DOI: https://doi.org/10.1177/14695405211069983
SRNICEK, Nick; GIACOMETTI, Aldo. Capitalismo de plataformas. 2018.
TOZI, F. Da nuvem ao território nacional: uma periodização das empresas de transporte por aplicativo no Brasil. Geousp – Espaço e Tempo (On-line), v. 24, n. 3, p. 487-507, dez. 2020. ISSN 2179-0892. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2020.168573
TOZI, F. A cidade e as novas desigualdades algorítmicas urbanas. In: TOZI, F. (org). Plataformas digitais e novas desigualdades socioespaciais. São Paulo: Editora Max Limonad, 2023, p. 15-30.
VAN DIJCK, José; POELL, Thomas; DE WAAL, Martijn. The platform society: Public values in a connective world. Oxford University Press, 2018. DOI: https://doi.org/10.1093/oso/9780190889760.001.0001
VENCESLAU, Igor. Espaço geográfico e economia digital: usos do território brasileiro para o comércio eletrônico. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo, 2023.
Published
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2024 TEIXEIRA, João Marcos; CARDOSO, Leandro; TOZI, Fábio; LOBO, Carlos Fernando Ferreira; MONTEIRO, João Carlos Carvalhaes dos Santos.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

