On kitchens and their subjects
notes on a doctoral research
DOI:
https://doi.org/10.35699/2316-770X.2015.2737Keywords:
Cooking practices, Everyday life studies, Visual cultureAbstract
This article seeks to outline some considerations on my doctoral investigation entitled To the taste of narratives: subjects, everyday life, and cooking practices, in which I observe how subjects produce themselves and are produced from within their cooking practices. Therefore, I present notes on how I established dialogues between everyday studies, visual culture and culinary works, and how such theme entered and constituted itself in the academic context.
References
BROCKMEIER, J.; HARRE, R. Narrativa: problemas e promessas de um paradigma alternativo. Psicologia: Reflexão e Crítica, Porto Alegre, n. 16 (3), 2010. p. 525-535.
CERTEAU, Michel. A Invenção do cotidiano: 1. Artes de fazer. Petrópolis: Ed. Vozes, 2000.
CERTEAU, Michel; GIARD, Luce; MAYOL, Pierre. A invenção do cotidiano: 2, morar, cozinhar. Petrópolis: Artes de Fazer, 2003.
ILLERIS, H.; ARVEDSEN, K. Fenômenos e eventos visuais: algumas reflexões sobre currículos e pedagogia da cultura visual. In: Raimundo Martins & Irene Tourinho, (Orgs.). Culturas das Imagens: Desafios para a arte e para a educação. Santa Maria: Editora da UFSM, 2012. p. 281-299.
MITCHELL, W. J. T.. Mostrando el ver: una crítica de la cultura visual in.: Estudios Visuales, nº1, dez, 2002. p. 230-249.
MIRZOEFF, N. Una introducción a la cultura visual. Barcelona: Paidós, 2003.
PAIS, José Machado. Vida cotidiana: enigmas e revelações. São Paulo, SP: Cortez, 2003.
VICTORIO FILHO, Aldo. A arte na/da educação: a invenção cotidiana da escola. Tese de Doutorado apresentada ao Programa de Pós Graduação em Educação da Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro, 2005.