The art, the body and eating

Eugenic recommendations on food and beauty obtained from the collection of the Centro de Memória da Medicina de Minas Gerais

Authors

  • Luiz Gustavo Pessoa Pires Jabour Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Aline Marcos Pires Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Thalita Amorim Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Ethel Mizrahy Cuperschmid Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Eugenio Paccelli da Silva Horta Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Luciana Diniz Silva Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

DOI:

https://doi.org/10.35699/2316-770X.2023.40669

Keywords:

Art, Body, Nutrition, Eugenics, Science

Abstract

In order to better understand the representation and configuration of the body, students and professors from a public university researched the collection of the Centro de Memória da Medicina. The researchers provided the selection of books that addressed the aesthetics and standards of the human body. During this process, the manner that nutrition appeared in eugenics and social hygiene texts should be highlighted. Eugenicists used inaccurate theories that were expanded to the universe of food, nutrition and body image. Based on these findings, we observe that the contemporary man, often deprived of science and art, significant pillars for critical reflection, envisions reaching, in an obsessive and senseless way, the man characterized as “perfect”, “robust” and “beautiful”. It is essential that the measures (metrom) capable of categorizing man (anthropos) are inclusive, plural, and complacent.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luiz Gustavo Pessoa Pires Jabour, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Estudante de graduação do curso de medicina – Faculdade de Medicina da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Aline Marcos Pires, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Estudante de pós-graduação do programa Ciências Aplicadas à Saúde do Adulto da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Thalita Amorim, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Estudante de graduação do curso de belas artes – Escola de Belas Artes da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Ethel Mizrahy Cuperschmid, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Coordenadora acadêmica do Centro de Memória da Medicina da Faculdade de Medicina da Universidade Federal de Minas (UFMG).

Eugenio Paccelli da Silva Horta, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Professor Adjunto do Departamento de Artes Visuais da Escola de Belas Artes da Universidade Federal de Minas (UFMG).

Luciana Diniz Silva, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Professora Associada do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina da Universidade Federal de Minas (UFMG).

References

SMITH, E. "Why do we measure mankind?" Marketing anthropometry in late-Victorian Britain. History of Science, v. 58, n. 2, p. 142-165, 2020.

STEPAN, N.L. Eugenia no Brasil, 1917-1940. In: HOCHMAN, G.; ARMUS, D. (Ed). Cuidar, controlar, curar: ensaios históricos sobre saúde e doença na América Latina e Caribe [online]. Rio de Janeiro: Editora FIOCRUZ, 2004. História e Saúde collection, pp. 330-391. ISBN 978-85-7541-311-1. Available from SciELO Books <http://books.scielo.org>.

KEHL, R. F. A Cura da Fealdade: eugenía e medicina social. São Paulo: Editora Monteiro Lobato, 1923.

BLACKBURN, H., JACOBS, D. Jr. Commentary: Origins and evolution of body mass index (BMI): continuing saga. International Journal of Epidemiology, v. 43, n. 3, p. 665-669, 2014.

JAYLE, L. F. Tome I - L'anatomie morphologique de la femme. Paris: Editora Masson & Cie, 1918.

PINHEIRO, A. G. Conselhos a Minha Filha - Volume 1. Rio de Janeiro: Editora Bruno Buccini, 1961.

IRAJÁ, H. Morfologia da Mulher. A Plástica Feminina no Brasil. Estudos Brasileiros. Rio de Janeiro: Editora Freitas Bastos, 1937.

RANGEL, M. Cartilha de Alimentação do Brasil. Rio de Janeiro: Editora Irmãos Di Giorgio & Cia, 1938.

LOPES, R. S. A Sciencia de Comer e Beber. Rio de Janeiro: Editora A Noite, 1946.

CIANCIO, N. Guia da Alimentação. Rio de Janeiro: Editora Livraria Alves-Editora, 1944.

LONEY, T.; NAGELKERKE, N. The individualistic fallacy, ecological studies and instrumental variables: a causal interpretation. Emerging Themes in Epidemiology. v. 11, n. 18, pp. 1-6, 2014.

Published

2023-10-31

How to Cite

JABOUR, L. G. P. P.; PIRES, A. M.; AMORIM, T. .; CUPERSCHMID, E. M.; HORTA, E. P. da S. .; SILVA, L. D. The art, the body and eating: Eugenic recommendations on food and beauty obtained from the collection of the Centro de Memória da Medicina de Minas Gerais. Revista da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, v. 29, n. 3, 2023. DOI: 10.35699/2316-770X.2023.40669. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistadaufmg/article/view/40669. Acesso em: 21 nov. 2024.