Women and kitchen

The contradictions of the experience of a traditional Italian party in São Paulo, Brazil

Authors

  • Maria Fernanda Petroli Frutuoso Universidade Federal de São Paulo (Unifesp)
  • Nathalia Orquiza Dumbra Universidade Federal de São Paulo (Unifesp)
  • Marcos Alberto Taddeo Cipullo Universidade Federal de São Paulo (Unifesp) https://orcid.org/0000-0001-6481-8475

DOI:

https://doi.org/10.35699/2316-770X.2023.40423

Keywords:

women , women , cooking, food and nutrition security , cities , culture

Abstract

Starting from the socio-historical relationship between food and women and based on an ethnographic perspective, this article aimed to analyze the experience of women in the kitchen of the Festa de Nossa Senhora da Achiropita, in the neighborhood of Bexiga, São Paulo. Participant observation of the work of these volunteers points to contradictions of women who support the production of typical Italian foods in a space of mutual care and affection, as well as disputes and strongly marked hierarchy. The male presence appears as support: paid, in tasks that require physical effort or through religiosity, reinforcing social gender roles. This experience shows the role of women in maintaining the italian food culture, as experts in a culinary know-how shared with people from different origins. The challenge of sustaining this kitchen remains in the face of new generations of women who can choose other life projects and other relationships with cooking.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Marcos Alberto Taddeo Cipullo, Universidade Federal de São Paulo (Unifesp)

Universidade Federal de São Paulo (Unifesp) - campus Baixada Santista

References

ANGROSINO, M. Etnografia e observação participante. Porto Alegre: Artmed, 2009.

BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.

BOURDIEU, P. Questões de Sociologia. Rio de Janeiro: Marco Zero; 1983.

BRASIL. Lei no 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação e dá outras providências. Diário Oficial da União 2006; 18 set.

BRASIL. Guia alimentar para a população brasileira. 2ªed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

BRUNO, E. S. História e tradições da cidade de São Paulo. São Paulo: Hucitec, 1984.

CARMO, M. S. M.; PASSOS, M. C. A mulher imigrante italiana e o uso da comida: uma experiência de transicionalidade. Mental, v. 3, p. 129-144, 2005.

CELESTRINI, E. O.; SANDRE-PEREIRA, G. Feijoada na lenha: a Festa de Zumbi em um clube social da zona norte do Rio de Janeiro. In: FREITAS, M. C. S.; SILVA, D. O. (Org). Narrativas sobre o comer no mundo da vida. Salvador: EDUFBA, 2014, p.145-161.

COLLAÇO, J. H. L. Cozinha doméstica e cozinha profissional: do discurso às práticas. Caderno Espaço Feminino, v. 19, n. 01, p. 143-171, 2008.

CONTRERAS, J. La alimentación contemporánea entre la globalización y la patrimonialización. Boletin Antropologico, v. 34, n. 58, p. 30-55, 2019.

CONTRERAS, J.; GRACIA, M. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.

DORIA, C. A. Flexionando o gênero: a subsunção do feminino no discurso moderno sobre o trabalho culinário. Cadernos Pagu, v. 39, p. 251-271, 2012.

FALTIN, A.O.; GIMENES-MINASSE, M. H. Comensalidade na hospitalidade e na convivialidade: um ensaio teórico. Rosa dos Ventos, v. 11, n. 3, p. 634-652, 2019.

FERREIRA, J.W.; WAYNE, L. S. A cozinha das mulheres: de espaço de domesticação ao de empoderamento a partir de saberes e fazeres culinários. Revista Espacialidades, v. 13, n. 1, p. 107-126, 2018.

GAIARSA, J. A. A família de que se fala e a família de que se sofre: O livro negro da família, do amor e do sexo. 9ª ed. São Paulo: Ágora, 2015.

GIMENES, M. H. S. G.; MORAIS, L. P. Vozes femininas, saberes culinários: o feminino e a dinâmica das identidades regionais por meio da culinária. Caderno Espaço Feminino, v. 19, n. 01, p. 353-368, 2008.

GRACIA ARNAIZ, M. ¿Qué hay hoy para comer?: alimentación cotidiana, trabajo doméstico y relaciones de género. Caderno Espaço Feminino, v. 21, n. 1, p. 209-237, 2019.

GRÜNSPUN, H. Anatomia de um bairro. O Bexiga, São Paulo: Cultura, 1979.

MACIEL, M. E. Uma cozinha à brasileira. Estudos Históricos, v. 33, p. 25-38, 2004.

MAGNANI, J. G. C. Etnografia como prática e experiência. Horizontes Antropológicos, v. 32, p. 129-156, 2009.

MELA, A. Emoções na cozinha: histórias, segredos e receitas das nonnas italianas. São Paulo: Disal, 2014.

MINAYO, M. C. S. O desafio do conhecimento. 14ª ed. São Paulo: Hucitec, 2014.

MINTZ, S. W. Comida e antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v. 16, p. 31-41, 2001.

MINUCHIN, S. Famílias: funcionamento e tratamento. Porto Alegre: Artmed, 1982.

MONTANARI, M. Food: a culinary history. New York: Columbia University Press, 2013.

MOREIRA, S. A. Alimentação e comensalidade: aspectos históricos e antropológicos. Ciência & Cultura, v. 62, p. 23-26, 2010.

OLIVEIRA, N.; FREITAS, M. C. S. Almoço de domingo em família: um estudo de memória alimentar. In: FREITAS, M. C. S.; FONTES, G. A. V.; OLIVEIRA, N. (Org) Escritas e narrativas sobre o comer no mundo da vida. Salvador: Edufba, 2014, p.163-184.

POLLAN, M. Cooked: a natural history of transformation. London: Penguin Books, 2014.

ECKERT, C.; ROCHA, A. L. C. da. Etnografia: Saberes e Práticas. Iluminuras, v. 9, n. 21, s/n, 2008.

SANT’ANNA, D. B. A cultura na ponta do garfo: estética e hábitos alimentares na cidade de São Paulo - 1890/1920. Cadernos Pagu, v. 39, p. 177-200, 2012.

SARTI, C. A. A família como espelho: um estudo sobre a moral dos pobres. 2ª ed. São Paulo: Cortez, 2011.

SILVA, M. D.; ABREU, C. C. N. B. “Tudo muda, mas nada muda”: o diferencial feminino e a divisão sexual do trabalho. Caderno Espaço Feminino, v. 29, n. 1, p. 294-309, 2013.

SILVA, M.; SANTOS, A.; ANGELOTTI, L.; ANDRADE, V.; TAVARES, G. Trabalho, atividades de lazer e apoio familiar: fatores para proteção da qualidade de vida de idosos residentes no município de Sacramento-MG. Revista de Terapia Ocupacional da USP, v. 28, n. 2, p. 163-172, 2017.

ZANINI, M. C. C. Um olhar antropológico sobre fatos e memórias da imigração italiana. MANA, v. 13, p. 521-547, 2007.

Published

2023-10-31

How to Cite

FRUTUOSO, M. F. P.; DUMBRA, N. O.; CIPULLO, M. A. T. Women and kitchen: The contradictions of the experience of a traditional Italian party in São Paulo, Brazil. Revista da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, v. 29, n. 3, 2023. DOI: 10.35699/2316-770X.2023.40423. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistadaufmg/article/view/40423. Acesso em: 30 may. 2024.