The story to compare

The food question in Brazil and Mexico, 1935-1979: policies, institutions and government campaigns

Authors

  • Luis Ozmar Pedroza Ortega Universidad Veracruzana (UV)

DOI:

https://doi.org/10.35699/2316-770X.2023.40531

Keywords:

feeding, nutrition, agriculture, Public policies

Abstract

This article is a comparative exercise on the processes that took place in Brazil and Mexico, during the period 1935-1979, which involved the action of policies and institutional campaigns around the food issue. The main approach of the study is the importance of food as a social problem in the Latin American region. The analysis of the different public policies applied during a large part of the 20th century, in comparative perspective in these countries, contributes to the understanding of the ways in which it has been right and wrong in the attempt to correct the various problems related to food, by be linked with the institutional development of nutrition, the action of international organizations and agricultural technification. In this way, the study offers a review of government policies, institutions and campaigns that have tried to regulate access to food and spread healthy habits.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGUILAR-RODRÍGUEZ, S. Cooking Modernity: Nutrition Policies, Class, and Gender in 1940s and 1950s Mexico City. The Americas, v. 64, n. 2, p. 177-205, 2007.

AGUILERA, S.; SALDAÑA, J. Estado, comunidad médica e institucionalización de los estudios sobre nutrición en México (1937-1957). In: SALDAÑA, J. (coord.). La Casa de Salomón en México. Estudios sobre la institucionalización de la docencia y la investigación científicas. México: UNAM, 2005. p. 369-408.

AMORIM, H. Em tempos de guerra: Josué de Castro e as políticas públicas de alimentação no Estado Novo. CLIO: Revista de Pesquisa Histórica, n. 35, pp. 51-75, 2017.

BOURGES, H.; CASANUEVA, E. Reseña histórica sobre la Nutriología en México. In: BOURGES, H.; BENGOA, J.; O’DONELL, A. (coords.). Historias de la Nutrición en América Latina. México: Sociedad Latinoamericana de Nutrición-Fundación Cavendes-INCMNSZ-CESNI, 2001. p. 176-216.

CARVALHO, A. A. O pão nosso de cada dia nos dai hoje... Josué de Castro e a Inclusão da Fome nos Estudos Geográficos no Brasil. 2007. 137 f. Tese (Doutorado em Geografia Humana) Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, 2007.

CASTRO, J. Geografia da fome o dilema brasileiro, pão ou aço. Rio de Janeiro: Livrario-Editôra da Casa do Estudiante do Brazil, 1952.

_____. Condições de Vida das Classes Operárias no Recife. Recife: Departamento de Saúde Pública, 1935.

COIMBRA, Marcos. Comer e aprender. Uma história da alimentação escolar no Brasil. Belo Horizonte: Ministério de Educação e Cultura-Instituto Nacional de Assistência ao Estudante, 1982.

EVANGELISTA, A. M. Arroz e feijão, discos e livros: História e memórias do Serviço de Alimentação da Previdência Social, SAPS (1940-1967). 2012. 262 f. Tese (Doutorado em História Social) Instituto de Ciências Humanas e Filosofia, Universidade Federal Fluminense, 2012.

FLEXOR, G.; GRISA, C. Políticas de seguridad alimentaria y agricultura familiar en Brasil: actores, ideas e instituciones. América Latina Hoy, v. 74, p. 39-53, 2016.

PEDROZA, L. O. Mejor comida para todos. La alimentación mexicana en campañas de higiene, nutrición y promocionales de la CONASUPO (1960-1988). 2020. 517 f. Tesis (Doctorado en Historia Moderna y Contemporánea) Instituto de Investigaciones Dr. José María Luis Mora, 2020.

PILCHER, Jeffrey M. ¡Vivan los tamales! La comida y la construcción de la identidad mexicana. México: Ediciones de la Reina Roja-CONACULTA-CIESAS, 2001.

Published

2023-10-31

How to Cite

ORTEGA, L. O. P. The story to compare: The food question in Brazil and Mexico, 1935-1979: policies, institutions and government campaigns. Revista da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, v. 29, n. 3, 2023. DOI: 10.35699/2316-770X.2023.40531. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistadaufmg/article/view/40531. Acesso em: 20 may. 2024.