Report of a firsthand experience at the Agricultural Family School Nova Esperança in Tabaoeiras / MG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35699/2238-037X.2021.25315

Keywords:

Rural education, Pedagogy of alternation, Pedagogical experience

Abstract

This study aimed at observing and experiencing the routine of workers and young people who study at the Agricultural Family School Nova Esperança to understand its importance in their lives and in the region. It is a qualitative research, utilising the participant observation method, as well as document analysis and informal conversations with research subjects. In this sense, we will report a brief history about the beginning of Agricultural Family Schools (EFAs) in Brazil, in Minas Gerais and in the Alto Rio Pardo region. Next, we will address the pedagogy of alternation, methodology utilised by the EFAs, it is a way of providing access to quality education to young people living in rural areas, valuing cultural, social, community and political aspects. Finally, we will report on the firsthand experience at the AFS Nova Esperança, located at the Taiobeiras Township, micro-region of the Alto Rio Pardo in Minas Gerais. We will highlight the support from the Agricultural Family School to the development of knowledge and skills of its students, enabling the students to leave school qualified to join the job market, and conscious of the importance of residing in their regions, becoming reference and support for the growth and strengthening the region’s family agriculture.

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Author Biographies

Karina Costa, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)

Mestranda na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Possui graduação em Administração pela Universidade Norte do Paraná (2012). Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Trabalha no IFNMG - Campus Salinas desde 2010 como Técnico em Alimentos e Laticínios e desde 2015 atua como responsável técnico do Laboratório de Análise Sensorial.

Sandra Regina Gregório, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)

Professora Titular da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Nutricionista (USU). Doutora em Ciência de Alimentos (UNICAMP). Atua na graduação em Engenharia de Alimentos e Pós-Graduação em Educação Agrícola. Tem experiência na área de Ciência de Alimentos, com ênfase em química e bioquímica, análise sensorial e análise de alimentos. Principais Linhas de Pesquisa: Desenvolvimento e caracterização química e sensorial de produtos alimentar (que busca desenvolver produtos dentro dos princípios da tecnológicos de alimentos e relação entre o homem e o ambiente) e Construção de saberes na Educação Agrícola: conhecimento técnico e ciência (que busca produzir o conhecimento com bases na discussão técnica e cultural ancorada no conhecimento científico).Consultora ?ad hoc? de periódicos nacionais na área de alimentos e de programas de iniciação cientifica de outras Instituições Federais de Ensino Superior. Foi professora de graduação em Nutrição nos cursos das Universidades Santa Úrsula (1987-2000) e Gama Filho (1990-2002).

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Published

2021-05-19

How to Cite

COSTA, K. .; GREGÓRIO, S. R. Report of a firsthand experience at the Agricultural Family School Nova Esperança in Tabaoeiras / MG. Trabalho & Educação, Belo Horizonte, v. 30, n. 1, p. 131–144, 2021. DOI: 10.35699/2238-037X.2021.25315. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/trabedu/article/view/25315. Acesso em: 21 nov. 2024.

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