Physiological, vegetative and productive characteristics of radish in different planting spacing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.16063

Keywords:

Raphanus sativus, Plant density, Plant Spacing

Abstract

The radish is one of the oldest vegetables to be grown. However, there are few studies on the ideal spacing and population density. Then the purpose was to determine the influence of different plant spacings and physiological, vegetative and productive characteristics. The treatments consisted of four spacings between plants (0,05, 0,10, 0,15 and 0,20 m) combined with a maximum number between the 0,10 m lines. The vessels of the motions were distributed in a fully delineated design at the same time with nine replicates. Was evaluated chlorophyll content, the number of leaves per plant, fresh and dry weight, mass and diameter of the root and productivity. It did not verify the significant difference for the contents of chlorophyll and number of leaves per plant. The significant effects of the fresh mass in relation to the area/plant, where the values between plants are smaller, lower weight per plant. The total production of root per plant was affected by spacing, where the smallest spacing presented the highest yield with an average of 4,16 t ha-1. No effect of spacing was found for the physiological ones. The 0,10 m 0,10 m plants for the vegetative and productive plants in the radish.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, S. S. V.; NEGREIROS, M. Z.; AROUCHA, E. M. M.; LOPES, W. A. R.; TEÓFILO, T. M. S.; FREITAS, F. C. L.; NUNES, G. H. S. 2010. Qualidade de cenoura em diferentes densidades populacionais. Revista Ceres, 57: 218-223. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2010000200013.

BENJAMIN, L. R. 1982. Some effects of differing times of seedling emergence, population density and seed size on root variation in carrot populations. Journal of Agricultural Science, 98: 537-545. Doi: https://doi.org/10.1017/S0021859600054307.

CARDOSO, A.I.I.; HIRAKI, H. 2001. Avaliação de doses e épocas de aplicação de nitrato de cálcio em cobertura na cultura do rabanete. Horticultura Brasileira, 19: 328-331. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362001000300007.

CECÍLIO FILHO, A. B.; REZENDE, B. L. A.; CANATO, G. H. D. 2007. Produtividade de alface e rabanete em cultivo consorciado estabelecido em diferentes épocas e espaçamentos entre linhas. Horticultura Brasileira, 25: 15-19. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362007000100004.

CORRÊA, C. V; CARDOSO, A.; SOUZA, L. G.; ANTUNES, W. L. P.; MAGOLBO, L. A. 2014. Produção de beterraba em função do espaçamento. Horticultura Brasileira, 32: 11-114. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362014000100019.

FILGUEIRA, F. A. R. 2008. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa: UFV, 421 p.

GUIMARÃES, T. G.; FONTES, P. C. R.; PEREIRA P. R. G.; ALVAREZ, V. V. H.; MONNERAT, P. H. 1998. Determinação dos teores de nitrogênio na seiva do tomateiro por meio de microeletrodo portátil. Horticultura Brasileira, 16: 144-150. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05361998160000200011.

HOLE, C. C.; THOMAS, T. H.; BARNES, A.; SCOTT, P. A.; RANKIN, W. E. F. 1984. Dry matter distribution between shoot and storage root of carrot, parsnip, radish and red beet. Annals of Botany, 53: 625-631. Doi: 10.1093/oxfordjournals.aob.a086726.

JEFFS, R. E. 1969. The elongation of root lairs as affected by light and temperature. Agronomy Journal, 12: 577-606. Doi: https://doi.org/10.1002/j.1537-2197.1925.tb05854.x.

LANA, M. M.; VIEIRA, J. V. 2000. Fisiologia e manuseio pós-colheita de cenoura. Brasília: Embrapa Hortaliças, 16p. (Embrapa Hortaliças. Circular técnica, 21). Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/768857.

LOPES, W.A.R.; NEGREIROS, M.Z.; TEÓFILO, T.M.S.; ALVES, S.S.V.; MARTINS, C.M.; NUNES, G.H.S.; GRANGEIRO, L. C. 2008. Produtividade de cultivares de cenoura em diferentes densidades de plantio. Revista Ceres, 55: 482-487. Disponível em: http://www.ceres.ufv.br/ojs/index.php/ceres/article/view/3358.

LUCCHESI, A. A.; MINAMI, K.; KALIL FILHO, A. N.; KIRYU, J. N.; JUNIOR, J. 1976. P. Produtividade do rabanete (Raphanus sativus L.) relacionado com a densidade de população. Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, 33: 577-583. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761976000100050.

MINAMI, K.; TESSARIOLI NETO, J. 1997. Rabanete: cultura rápida, para temperaturas amenas e solos areno-argilosos. Piracicaba: DIBD/ESALQ, 28p. Disponível em: encurtador.com.br/yRWZ7.

REGHIN, M. Y.; OTTO, R. F.; VINNE, J. VAN DER. 2004. Efeito da densidade de mudas por célula e do volume da célula na produção de mudas e cultivo da rúcula. Ciência e Agrotecnologia, 28: 287-295. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542004000200006.

RESENDE, G. M.; YURI, J. E.; COSTA, N. D. 2016. Planting times and spacing of carrot crops in the São Francisco Valley, Pernambuco State, Brazil. Revista Caatinga, 29: 587-593. Doi http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252016v29n308rc.

ROBINSON, F. E. 1969. Carrot population density and yield in arid environment. Agronomy Journal, 61: 449-500. Doi: 10.2134/agronj1969.00021962006100040004x.

SANTOS, H. S.; TANAKA, M. T.; WATANABE, S. H.; ARANTES, P. A. Z.; IVONE, T. T. 2000. Produção de cebola em função de tamanho de muda e espaçamento. Horticultura Brasileira, 18; 556-557.

SCHMITT, J.; EHRHARDT, D. W.; CHEO, M. 1986. Light dependent dominance and suppression in experimental radish populations. Ecology, 67: 1502-1507. Doi: 10.2307/1939081.

SILVA, G. S.; CECÍLIO FILHO, A. B.; BARBOSA, J. C.; ALVES, A. U. 2011. Espaçamentos entrelinhas e entre plantas no crescimento e na produção de repolho roxo. Bragantia, 70: 538-543. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052011000300008.

SOUZA, J. R. P.; MEHL, H. O.; RODRIGUES, J. D.; PEDRAS, J. F. 1999. Sombreamento e o desenvolvimento e produção de rabanete. Scientia Agrícola, 56: 987-992. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90161999000400029.

STRECK, N. A.; BURIOL, G. A.; ANDRIOLO, J. L.; SANDRI, M. A. 1998. Influência da densidade de plantas e da poda apical drástica na produtividade do tomateiro em estufa de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 33: 1105-1112. Disponível em: http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4940.

Published

2020-06-20

How to Cite

Almeida, H. A. C. ., Silva, S., Silva, T. L. ., Fernandes, F. L., & Sena Fernandes, M. E. (2020). Physiological, vegetative and productive characteristics of radish in different planting spacing. Agrarian Sciences Journal, 12, 1–6. https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.16063

Issue

Section

Research Papers
Share |