Novos híbridos de tomateiro com potenciais para uso agrícola / New tomato hybrids with potential for agricultural use
Keywords:
Solanum lycopersicum, banco de germoplasma, cruzamentos, , nermplasm bank, crossings.Abstract
O tomateiro é uma das hortaliças mais consumidas no mundo, e possui elevada diversidade genética. Diante disso, objetivou-se selecionar novos híbridos não comerciais de tomateiro com potenciais para uso agrícola. Para tanto, utilizou-se híbridos de tomateiro no delineamento em blocos casualizados com seis repetições e espaçamento de 1,15 m entre linhas e 0,60 m entre plantas. Semanalmente avaliou-se o número de folhas, altura de planta, comprimento da ráquis, número e comprimento do entre nó. Na colheita foi determinado a cor, peso, defeito, formato, comprimento e largura dos frutos, número de lóculos, espessura da casca, acidez e o °Brix dos híbridos. Os dados foram submetidos à análise de variância e suas médias comparadas pelo teste de Tukey a p<0,05. Detectou-se diferença significativa entre todas as características avaliadas. Para o número de folhas, os híbridos que apresentaram maiores valores foram BGH 674 x PI 127826 e o BGH 2064 x PI 127826 com 9,00±0,00 e 8,55±0,17 folhas, respectivamente. Houve diferenças nas características produtivas da planta, dentre estas, o maior peso dos frutos foi verificado no híbrido BGH 2214 x BGH 674 com 125 gramas/fruto. Conclui-se que o híbrido BGH 2214 x BGH 674 apresentou características potenciais para uso agrícola. Abstract
The tomato is one of the most consumed vegetables in the world and has high genetic diversity. The objective of this study was to select new non-commercial tomato hybrids with potential for agricultural use. Tomato hybrids were studied in a randomized block design with six repetitions in rows spaced 1,15 m apart with 0,60 m between plants. The number of leaves, plant height, rachi length, number and length between nodes were evaluated each season. The color, weight, shape, fruit length and width, number of loci, skin thickness, acidity and °Brix were determined for the harvested hybrids. Data were subjected to analysis of variance and the averages compared by the Tukey test at p<0,05. Significant differences were detected among all evaluated characteristics. For number of leaves, the hybrids that presented the highest values were BGH 674 x PI 127826 and BGH 2064 x PI 127826 with 9,00±0,00 and 8,55±0,17 leaves. There were differences in the productive characteristics of the plants, with the hybrid BGH 2214 x BGH 674 having highest observed fruit weight at 125 grams/fruit. We concluded that the hybrid BGH 2214 x BGH 674 presented applicable characteristics for agricultural use.
Downloads
References
Ceagesp. 2013. Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo: Normas de Classificação. Disponível em: <http://www.ceagesp.gov.br/>.
Cepea. 2015. Centro de estudos avançados em economia aplicada: anuário 2014-2015. Disponível em: <http://www.cepea.esalq.usp.br/hfbrasil/edicoes/141/full.pdf>.
Feltrin, D. M.; Lourenção, A. L.; Furlan, P. R.; Carvalho, C. R. L. 2002. Efeito de fontes de potássio na infestação de Bemisia tabaci biótipo B e nas características de frutos de tomateiro sob ambiente protegido. Bragantia 61: 49-57. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052002000100008.
Filgueira, F. A. R. 2008. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3.ed. Viçosa: UFV.
Flores, K.; Sánchez, M. T.; Pérez-Marín, D.; Guerrero; J. E.; Garrido-Varo, A. 2009. Feasibility in NIRS instruments for predicting internal quality in intact tomato. Journal Food Engineering 91: 311-318. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.09.013.
Guimarães, L. M. S.; Titon, M.; Lau, D.; Rosse, L. N.; Oliveira, L. S. S.; Rosado, C. C.G.; Christo, G. G. O.; Alfenas, A.C. 2010. Eucalyptus pellita as a source of resistance to rust, ceratocystis wilt and leaf blight. Crop Breeding and Applied Biotechnology 10: 124-131.
Iglesias, M. J.; López, J. G.; Luján, J. F. C.; Ortiz, F. L.; Díaz, M.; Toresano, F.; Camacho F. 2015. Differential response to environmental and nutritional factors of high-quality tomato varieties. Food Chemistry 176: 278-287. Doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.043.
Kader, A. A.; Morris, L.L.; Stevens, A.; Albright-Holton, M. 1978. Composition and flavor quality of fresh market tomatoes as influenced by some postharvest handling procedures. Journal of American Society for Horticultural Science 103: 6-13.
Marim, B. G.; Silva, D. J. H.; Carneiro, P. C. S.; Miranda, G. V.; Mattedi, A. P.; Caliman, F. R. B. 2009. Variabilidade genética e importância relativa de caracteres em acessos de germoplasma de tomateiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira 44: 1283-1290.
Mattedi, A. P.; Guimarães, M. A.; Silva, D. J. H.; Caliman, F. R. B.; Marim, B. G. 2011. Qualidade dos frutos de genótipos de tomateiro do Banco de Germoplasma de Hortaliças da Universidade Federal de Viçosa. Revista Ceres 58: 525-530. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000400018.
Melo, P. C. T.; Vilela, N. J. 2005. Desafios e perspectivas para a cadeia brasileira do tomate para processamento industrial. Horticultura Brasileira 23: 154-157.
Nascimento, A. R.; Soares Júnior, M. S.; Caliari, M.; Fernandes, P. M.; Rodrigues, J. P. M.; Carvalho, W. T. 2013. Qualidade de tomates de mesa cultivados em sistema orgânico e convencional no estado de Goiás. Horticultura Brasileira 31: 628-635. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000400020.
Rodrigues, G. B.; Marim, B. G.; Silva, D. J. H., Mattedi, A. P.; Almeida, V. S. 2010. Análise de trilha de componentes de produção primários e secundários em tomateiro do grupo Salada. Pesquisa Agropecuária Brasileira 45: 155-162. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2010000200006.
Ronchi, C. P.; Serrano, L. A. L.; Silva, A. A.; Guimarães, O. R. 2010. Manejo de plantas daninhas na cultura do tomateiro. Planta Daninha 28: 215-228.
Rubenstein, K. D.; Smale, M.; Widrlechner, M. P. 2006. The Demand for Crop Genetic Resources: International Use of the US National Plant Germplasm System. Crop Science 6: 1021-1031. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/S0305-750X(02)00055-4.
Schwarz, K.; Resende, J. T. V.; Preczenhak, A. P.; Paula, J. T.; Faria, M. V.; Dias, D. M. 2013. Desempenho agronômico e qualidade físico-química de híbridos de tomateiro em cultivo rasteiro. Horticultura Brasileira 31: 410-418.
Scibisz, I.; Reich, M.; Bureau, S.; Gouble, B.; Causse, M.; Bertrand, D.; Renard, C. M. G. C. 2011. Mid-infrared spectroscopy as a tool for rapid determination of internal quality parameters in tomato. Food Chemistry 125: 1390-1397.
Shirahige, F. H.; Melo, A. M. T.; Purqueiro, L. F. V.; Carvalho, C. R. L.; Melo, P. C. T. 2010. Produtividade e qualidade de tomates Santa Cruz e Italiano em função do raleio de frutos. Horticultura Brasileira 28: 292-298. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362010000300009.
Silva, D. J.; Vale, F. X. R. 2007. Tomate: tecnologia de produção. Viçosa: Suprema, 2007.
Silva, R. R.; Gomes, L. A. A.; Monteiro, A. B.; Maluf, W. R.; Carvalho Filho, J. L. S.; Massaroto, J. A. 2008. Linhagens de alface-crespa para o verão resistentes ao Meloidogyne javanica e ao vírus mosaico-da-alface. Pesquisa Agropecuária Brasileira 43: 1349-1356. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2008001000013.
Souza Sobrinho, F.; Auad, A. M.; Lédo, F. J. S. 2010. Genetic variability in Brachiaria ruziziensis for resistance to spittlebugs. Crop Breeding and Applied Biotechnology 10: 83-88.
Tan, J.; Kerr, W. L. 2015. Rheological properties and microstructure of tomato puree subject to continuous high pressure homogenization. Journal of Food Engineering 166: 45-54. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.05.025.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.