Mystical and Other Jewish Tastes
DOI:
https://doi.org/10.35699/1982-3053.2023.46472Keywords:
Kitchen, Religion, Iberian PeninsulaAbstract
This article analyzes, from a comparison of treatises and literary texts, the rich Iberian cuisine prepared by Christians, Muslims and Jews in their multiple affinities and differences, caused, above all, by the taboos and rituals of food preparation, specific to each religion. Products appreciated by one could be prohibited by another, such as pork, indispensable to Christians and forbidden to the other two religions.
Downloads
References
BARROQUEIRO, Deana. História dos paladares. v. 1: Sedução. Lisboa: Bertrand, 2021.
BARROQUEIRO, Deana. História dos paladares. v. 2: Perdição. Lisboa: Bertrand, 2021.
BARROQUEIRO, Deana. História dos paladares. v. 3: Redenção. Lisboa: Bertrand, 2022.
GARCÍA, J. M. O Oriente nos escritos de Fernão Mendes Pinto, Estudos Orientais III, Lisboa: Instituto Oriental, 1992.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMG
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualquer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.