Evaluation of green corn cultivars for in natura consumption in Jataí-GO
DOI:
https://doi.org/10.35699/2447-6218.2019.15963Keywords:
Zea mays, Green corn, Genotypes, YieldAbstract
Green corn crop has relevant economic and social importance for small and medium farmers, as a source of income and food for both human and animal food. The objective of this study was to evaluate the performance of commercial green corn cultivars for fresh consumption under the edaphoclimatic conditions of Jataí Southwest region of Goiás State, Brazil, in regular and late growing season. The experiments were carried out in a randomized block design with four replications and 10 cultivars. The characteristics evaluated were: plant height, the ear of the corn insertion height, ear diameter and length, commercial yield and soluble solids content. All cultivars evaluated in the late growing season presented characteristics suitable for fresh consumption in the form of green corn, for cultivars cultivated in the regular season, cultivar BM 840 presented the highest ear yield for consumption in the form of green corn.
Downloads
References
Albuquerque, C. J. B.; Von Pinho, R. G.; Silva, R. 2008. Produtividade de híbridos de milho verde experimentais e comerciais. Bioscience Journal, 24: 69-76. Disponível em: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6763.
Alves, S.; Silva, Á.; Seraphin, J. C.; Vera, R.; Souza, E. R.; Rolim, H.; Ximenes, P. 2004. Avaliação de cultivares de milho para o processamento de pamonha. Pesquisa Agropecuária, 34: 39-43. Disponível em: https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2340.
Contini, E.; Mota, M. M.; Marra, R.; Borghi, E.; Miranda, R. A.; Silva, A. F.; Silva, D. D.; Machado, J. R. A.; Cota, L. V.; Costa, R. V.; Mendes, S. M. 2019. Milho: caracterização e desafios tecnológicos. Brasília: Embrapa. (Desafios do Agronegócio Brasileiro, 2)
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA. 2018. Sistema brasileiro de classificação de solos. 5 ed. EMBRAPA, Brasília.
Favarato, L. F.; Souza, J. L.; Galvão, J. C. C.; Souza, C. M.; Guarconi, R. C.; Balbino, M. S. 2016. Crescimento e produtividade do milho-verde sobre diferentes coberturas de solo no sistema plantio direto orgânico. Bragantia, 75: 497-506. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.549.
Ferreira, D. F. 2011. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35: 1039-1042. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001.
Freitas, F. C. L.; Santos, M. V.; Machado, A. F. L.; Ferreira, L. R.; Freitas, M. A. M.; SILVA, M. G. O. 2008. Comportamento de cultivares de milho no consórcio com Brachiaria brizantha na presença e ausência de foramsulfuron + iodosulfuron-methyl para o manejo da forrageira. Planta Daninha, 26: 215-221. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-83582008000100022.
Gasques, J. G.; Souza, G. S.; Bastos, E. T. 2018. Tendências do agronegócio brasileiro para 2017-2030. p. 31-68. In: Rodrigues, R. (Org.). Agro é paz: análises e propostas para o Brasil alimentar o mundo. Piracicaba: ESALQ.
Grigulo, A. S. M.; Azevedo, V. H.; Krause, W.; Azevedo, P. H. 2011. Avaliação do desempenho de genótipos de milho para consumo in natura em Tangará da Serra, MT. Bioscience Journal,27: 603-608. Disponível em: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/8247.
Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP - Banco de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica - Dados Diários de 01/01/1982 a 31/12/2012 Estação: 83464 - JATAI – GO. 2013. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 15 fev. 2017.
Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP – Bancos de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica – Dados Diários de 02/02/2015 a 10/05/2015. Estação: 83464 – Jataí/GO. 2015a. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 16 jan. 2017.
Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP – Bancos de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica – Dados Diários de 22/11/2015 a 06/02/2016. Estação: 83464 – Jataí/GO. 2015b. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 16 jan. 2017.
Modolo, J.; Carnieletto, R.; Kolling, E. M.; Trogello, E.; Sgarbossa, M. 2010. Desempenho de híbridos de milho na Região Sudoeste do Paraná sob diferentes espaçamentos entre linhas. Revista Ciência Agronômica, 41: 435-441. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902010000300016.
Moraes, A. R. A.; Ramos Junior, E. U.; Gallo, P. B.; Paterniani, M. E. A. G.; Sawasaki, E.; Duarte, A. P.; Bernini, C. S.; Guimarães, P. S. 2010. Desempenho de oito cultivares de milho verde na safrinha, no Estado de São Paulo. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 9: 79-91. Doi: http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v9n1p79-91.
Nascimento, F. N.; Bastos, E. A.; Cardoso, M. J.; Andrade Júnior, A. S.; Ramos, H. M. 2017. Desempenho da produtividade de espigas de milho verde sob diferentes regimes hídricos. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 16: 94-108. Doi: http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v16n1p94-108.
Pereira Filho, I. A.; Borghi, E. 2016. Mercado de sementes de milho no Brasil safra 2016/2017. Sete Lagoas: CNPMS. (Documentos 202).
Pereira Filho, I. A.; Cruz, J.C. 2002. Cultivo do milho: plantio, espaçamento, densidade, quantidade de sementes. Sete Lagoas: CNPMS. (Comunicado Técnico, 46)
Pereira Filho, I. A.; Cruz, J. C.; Gama, E. E. G. 2003. Cultivares para o consumo verde. p. 17-30. In: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA. O cultivo do milho verde. EMBRAPA, Brasília.
Ranum, P.; Pena-Rosas, J. P.; Garcia-Casal, M. N. 2014. Global maize production, utilization, and consumption. Annals of the New York Academy of Sciences, 1312: 105-112. Doi: http://dx.doi.org/10.1111/nyas.12396.
Ribeiro, A. C.; Guimarães, P. T. G.; Alvarez V. V. H. 1999. Recomendação para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. CFSEMG, Viçosa.
Rocha, D. R; Fornasier Filho, D.; Barbosa, J. C. 2011. Efeitos da densidade de plantas no rendimento comercial de espigas verdes de cultivares de milho. Horticultura Brasileira, 29: 392-397. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362011000300023.
Rodrigues, F.; Melo, P. G. S.; Resende, C. L. P.; Mrojinski, F.; Mendes, R. C.; Silva, M. A. 2018. Aptidão de híbridos de milho para o consumo in natura. Revista de Ciências Agrárias, 41: 211-220. Doi: https://dx.doi.org/10.19084/RCA17216.
Rodrigues, F.; Von Pinho, R. G.; Albuquerque, C. J. B.; Faria Filho, E. M.; Goulart, J. C. 2009. Capacidade de combinação entre linhagens de milho visando à produção de milho verde. Bragantia, 68: 75-84. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052009000100009.
Santos, M. R.; Sediyama, M. A. N.; Santos, I. C.; Salgado, L. T.; Vidigal, S. M. 2011. Produção de milho-verde em resposta ao efeito residual da adubação orgânica do quiabeiro em cultivo subsequente. Revista Ceres, 58: 77-83. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000100012.
Silva, P. S. L.; Barreto, H. E. P.; Santos, M. X. 1997. Avaliação de cultivares de milho quanto ao rendimento de grãos verdes e secos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 32: 63-69. Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4601.
Sologuren, L. 2018. Demanda mundial cresce e Brasil tem espaço para expandir produção. Visão Agrícola, 13: 8-11.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.