Evaluation of green corn cultivars for in natura consumption in Jataí-GO

Authors

  • Nikerson Guimarães de Lima Universidade Federal de Goiás – Regional Jataí. Jataí, Goiás, Brasil.
  • José Hortêncio Mota Universidade Federal de Goiás – Regional Jataí. Jataí, Goiás, Brasil.
  • Geraldo Milanez de Resende Embrapa Semi-árido. Petrolina, Pernambuco, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3295-8200
  • Jony Eishi Yuri Embrapa Semi-árido. Petrolina, Pernambuco, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-1051-5940
  • Itamar Rosa Teixeira Universidade Estadual de Goiás/Campus CCET. Anápolis, Goiás, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-6936-5823

DOI:

https://doi.org/10.35699/2447-6218.2019.15963

Keywords:

Zea mays, Green corn, Genotypes, Yield

Abstract

Green corn crop has relevant economic and social importance for small and medium farmers, as a source of income and food for both human and animal food. The objective of this study was to evaluate the performance of commercial green corn cultivars for fresh consumption under the edaphoclimatic conditions of Jataí Southwest region of Goiás State, Brazil, in regular and late growing season. The experiments were carried out in a randomized block design with four replications and 10 cultivars. The characteristics evaluated were: plant height, the ear of the corn insertion height, ear diameter and length, commercial yield and soluble solids content. All cultivars evaluated in the late growing season presented characteristics suitable for fresh consumption in the form of green corn, for cultivars cultivated in the regular season, cultivar BM 840 presented the highest ear yield for consumption in the form of green corn.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Albuquerque, C. J. B.; Von Pinho, R. G.; Silva, R. 2008. Produtividade de híbridos de milho verde experimentais e comerciais. Bioscience Journal, 24: 69-76. Disponível em: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6763.

Alves, S.; Silva, Á.; Seraphin, J. C.; Vera, R.; Souza, E. R.; Rolim, H.; Ximenes, P. 2004. Avaliação de cultivares de milho para o processamento de pamonha. Pesquisa Agropecuária, 34: 39-43. Disponível em: https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2340.

Contini, E.; Mota, M. M.; Marra, R.; Borghi, E.; Miranda, R. A.; Silva, A. F.; Silva, D. D.; Machado, J. R. A.; Cota, L. V.; Costa, R. V.; Mendes, S. M. 2019. Milho: caracterização e desafios tecnológicos. Brasília: Embrapa. (Desafios do Agronegócio Brasileiro, 2)

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA. 2018. Sistema brasileiro de classificação de solos. 5 ed. EMBRAPA, Brasília.

Favarato, L. F.; Souza, J. L.; Galvão, J. C. C.; Souza, C. M.; Guarconi, R. C.; Balbino, M. S. 2016. Crescimento e produtividade do milho-verde sobre diferentes coberturas de solo no sistema plantio direto orgânico. Bragantia, 75: 497-506. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.549.

Ferreira, D. F. 2011. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35: 1039-1042. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001.

Freitas, F. C. L.; Santos, M. V.; Machado, A. F. L.; Ferreira, L. R.; Freitas, M. A. M.; SILVA, M. G. O. 2008. Comportamento de cultivares de milho no consórcio com Brachiaria brizantha na presença e ausência de foramsulfuron + iodosulfuron-methyl para o manejo da forrageira. Planta Daninha, 26: 215-221. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-83582008000100022.

Gasques, J. G.; Souza, G. S.; Bastos, E. T. 2018. Tendências do agronegócio brasileiro para 2017-2030. p. 31-68. In: Rodrigues, R. (Org.). Agro é paz: análises e propostas para o Brasil alimentar o mundo. Piracicaba: ESALQ.

Grigulo, A. S. M.; Azevedo, V. H.; Krause, W.; Azevedo, P. H. 2011. Avaliação do desempenho de genótipos de milho para consumo in natura em Tangará da Serra, MT. Bioscience Journal,27: 603-608. Disponível em: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/8247.

Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP - Banco de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica - Dados Diários de 01/01/1982 a 31/12/2012 Estação: 83464 - JATAI – GO. 2013. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 15 fev. 2017.

Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP – Bancos de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica – Dados Diários de 02/02/2015 a 10/05/2015. Estação: 83464 – Jataí/GO. 2015a. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 16 jan. 2017.

Instituto Nacional de Meteorologia - INMET. BDMEP – Bancos de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa: Série Histórica – Dados Diários de 22/11/2015 a 06/02/2016. Estação: 83464 – Jataí/GO. 2015b. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/bdmep. Acesso em: 16 jan. 2017.

Modolo, J.; Carnieletto, R.; Kolling, E. M.; Trogello, E.; Sgarbossa, M. 2010. Desempenho de híbridos de milho na Região Sudoeste do Paraná sob diferentes espaçamentos entre linhas. Revista Ciência Agronômica, 41: 435-441. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902010000300016.

Moraes, A. R. A.; Ramos Junior, E. U.; Gallo, P. B.; Paterniani, M. E. A. G.; Sawasaki, E.; Duarte, A. P.; Bernini, C. S.; Guimarães, P. S. 2010. Desempenho de oito cultivares de milho verde na safrinha, no Estado de São Paulo. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 9: 79-91. Doi: http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v9n1p79-91.

Nascimento, F. N.; Bastos, E. A.; Cardoso, M. J.; Andrade Júnior, A. S.; Ramos, H. M. 2017. Desempenho da produtividade de espigas de milho verde sob diferentes regimes hídricos. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 16: 94-108. Doi: http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v16n1p94-108.

Pereira Filho, I. A.; Borghi, E. 2016. Mercado de sementes de milho no Brasil safra 2016/2017. Sete Lagoas: CNPMS. (Documentos 202).

Pereira Filho, I. A.; Cruz, J.C. 2002. Cultivo do milho: plantio, espaçamento, densidade, quantidade de sementes. Sete Lagoas: CNPMS. (Comunicado Técnico, 46)

Pereira Filho, I. A.; Cruz, J. C.; Gama, E. E. G. 2003. Cultivares para o consumo verde. p. 17-30. In: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA. O cultivo do milho verde. EMBRAPA, Brasília.

Ranum, P.; Pena-Rosas, J. P.; Garcia-Casal, M. N. 2014. Global maize production, utilization, and consumption. Annals of the New York Academy of Sciences, 1312: 105-112. Doi: http://dx.doi.org/10.1111/nyas.12396.

Ribeiro, A. C.; Guimarães, P. T. G.; Alvarez V. V. H. 1999. Recomendação para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. CFSEMG, Viçosa.

Rocha, D. R; Fornasier Filho, D.; Barbosa, J. C. 2011. Efeitos da densidade de plantas no rendimento comercial de espigas verdes de cultivares de milho. Horticultura Brasileira, 29: 392-397. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362011000300023.

Rodrigues, F.; Melo, P. G. S.; Resende, C. L. P.; Mrojinski, F.; Mendes, R. C.; Silva, M. A. 2018. Aptidão de híbridos de milho para o consumo in natura. Revista de Ciências Agrárias, 41: 211-220. Doi: https://dx.doi.org/10.19084/RCA17216.

Rodrigues, F.; Von Pinho, R. G.; Albuquerque, C. J. B.; Faria Filho, E. M.; Goulart, J. C. 2009. Capacidade de combinação entre linhagens de milho visando à produção de milho verde. Bragantia, 68: 75-84. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052009000100009.

Santos, M. R.; Sediyama, M. A. N.; Santos, I. C.; Salgado, L. T.; Vidigal, S. M. 2011. Produção de milho-verde em resposta ao efeito residual da adubação orgânica do quiabeiro em cultivo subsequente. Revista Ceres, 58: 77-83. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000100012.

Silva, P. S. L.; Barreto, H. E. P.; Santos, M. X. 1997. Avaliação de cultivares de milho quanto ao rendimento de grãos verdes e secos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 32: 63-69. Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4601.

Sologuren, L. 2018. Demanda mundial cresce e Brasil tem espaço para expandir produção. Visão Agrícola, 13: 8-11.

Published

2019-12-14

How to Cite

Lima, N. G. de, Mota, J. H., Resende, G. M. de, Yuri, J. E., & Teixeira, I. R. (2019). Evaluation of green corn cultivars for in natura consumption in Jataí-GO. Agrarian Sciences Journal, 11, 1–7. https://doi.org/10.35699/2447-6218.2019.15963

Issue

Section

Research Papers
Share |

Most read articles by the same author(s)