Cassava flour productivity in the North of Minas Gerais

Authors

  • Ednaldo Liberato Oliveira Instituto Federal do Norte de Minas Gerais. Januária, MG. Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3075-8897
  • Nelson Licínio Campos de Oliveira Instituto Federal do Norte de Minas Gerais. Januária, MG. Brasil.
  • Cândido Alves da Costa Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias. Montes Claros, MG. Brasil.
  • Josué Antunes Macedo Instituto Federal do Norte de Minas Gerais. Januária, MG. Brasil. https://orcid.org/0000-0001-7737-7509

DOI:

https://doi.org/10.35699/2447-6218.2021.36662

Keywords:

Cultivars, Dryland, Starch

Abstract

Cassava is one of the most important sources of energy for human consumption, especially for low-income populations. Its root stores a large amount of starch, in addition to being used as a raw material in numerous industrial products. It also plays an important role in generating employment and income, especially in the poor areas of the Northern Region of Minas Gerais. The objective of this work was to evaluate five varieties of cassava, aiming to promote the improvement of competitiveness in the agro-industrial chain of cassava in the North of Minas Gerais, in order to identify the best variety for the production of flour. The experiment was carried out from November/2018 to January/2020, on the São Geraldo farm of the Federal Institute of Education and Science and Technology of Northern Minas Gerais (IFNMG) in the municipality of Januária-MG, under rainfed conditions. The characteristics of tuberous root yield, starch content, yield and flour yield were evaluated. The varieties used were: Castelão, IAC-12, Canela de Ema, Projetinho and Olho Roxo. The harvests took place at 8, 10, 12 and 14 months of age of the plants. The Castelão variety can be harvested, ten months after planting, for the production of flour and starch, as long as it presents starch content and flour yield above 30%. The highest flour yields were obtained by the varieties Olho Roxo (38.0 bags of flour of 50 kg per hectare) and Projetinho (31.33 bags of flour of fifty kilos per hectare), after 14 months of age.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CFSEMG - Comissão de Fertilidade de Solo do Estado de Minas Gerais. 1999. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Lavras, 1-359.

Conceição, A. J. A. 1979. A Mandioca. Cruz das Almas. UFBA/EMBRAPA/BNB/BRASCAN NORDESTE. 1–322.

Fukuda, W. M. G., & Caldas, R. C. 1987. Relação entre os conteúdos de amido e farinha em mandioca. Revista Brasileira de Mandioca, 6: 57–63.

Gomes Junior, F. A. 2018. Produtividade de variedades de mandioca em diferentes arranjos de plantio, épocas de colheita, fisiologia do estresse e déficit hídrico. 2018. Tese (Doutorado em Engenharia Agrícola). Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, 60f. Disponível em: https://www.ufrb.edu.br/pgea/images/ Teses/FRANCISCO_DE_ASSIS_GOMES_JUNIOR.pdf.

Gomes, D. A et al. 2020. Caracterização de genótipos de mandioca por técnicas multivariadas. Research, Society and Development, 9:e252974181-e252974181. DOI:10.33448/rsd-v9i7.4181.

Grosmann, J., & Freitas, A. G. D. 1950. Determinação do teor de matéria seca pelo método de peso específico em raízes de mandioca. Revista Agronômica, 14 75–80.

INMET.2016. Instituto Nacional de Meteorologia. Disponível em: http://www.inmet.gov.br. Acesso em 29 de março de 2016.

Medeiros, R. M., Saboya, L. M. F., de França, M. V., de Holanda, R. M., & de Araújo, W. R. 2020. Aptidão climática da mandioca para o Estado de Pernambuco–Brasil. Research, Society and Development, 9(11), e279119376-e279119376. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/

rsd-v9i11.9376.

Oliveira, E. L., Oliveira, N. L. C., Costa, C. A., & Macêdo, J. A. 2021. Avaliação de variedades locais de mandioca indústria no Norte de Minas Gerais, em ambiente irrigado. Research, Society and Development, 10: e163101320962-e163101320962. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/ rsd-v10i13.20962

SEAPA. 2021. Secretaria de Estado de Agricultura, Pecuária e Abastecimento de Minas Gerais. 2021. Disponivel em: http://agricultura.mg.gov.br/.

Silva, J. C. C. et al. 2020. Dinâmica da produção de Manihot esculenta Crantz no município de Arapiraca, Alagoas. Research, Society and Development, 9:e156985585-e156985585. DOI:10.33448/rsdv9i8.5585.

Sousa, N. F. C., Costa, T. L., Silva, C. C. B., Sousa, F. R. C., Paulino, C. G., & da Silva Bonfim, L. O. 2021. Qualidade das farinhas de mandioca comercializadas em feiras livres na Cidade de Codó estado do Maranhão, Brasil. Research, Society and Development, 10 (2),e51810212816-e51810212816. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i2.12816 .

Vieira, E. A., de Freitas Fialho, J., Carvalho, L. J. C. B., Malaquias, J. V., & Fernandes, F. D. 2015. Desempenho agronômico de acessos de mandioca de mesa em área de Cerrado no município de Unaí, região noroeste de Minas Gerais. Científica, 43:371–377. DOI: http://dx.doi.

org/10.15361/1984-5529.2015v43n4p371-377.

Published

2021-12-31

How to Cite

Oliveira, E. L. ., Oliveira, N. L. C. . de, Costa, C. A. da, & Macedo, J. A. (2021). Cassava flour productivity in the North of Minas Gerais. Agrarian Sciences Journal, 13, 1–5. https://doi.org/10.35699/2447-6218.2021.36662

Issue

Section

Research Papers
Share |

Most read articles by the same author(s)