Interdisciplinarity and Contextualization in the Higher Education Chemistry Course: An Investigation Enveloped in the Bias of the Animal Issue

Autores

DOI:

https://doi.org/10.28976/1984-2686rbpec2023u10091032

Palavras-chave:

animal issue, interdisciplinarity, Teaching of Chemistry

Resumo

In this work, we start from the assumption that dealing with the animal issue in education has become increasingly relevant. This statement gains strength in the examination of official documents for education in its various modalities, since they seek to include themes that stimulate ethical, solidary and citizen thinking beyond the compartmentalized. Thus, we take as essential the act of “greening up” the disciplines taking into account what is contextual to them. With this in mind, we propose to carry out a survey in order to understand how Chemistry professors see contextualization and interdisciplinarity, which includes aspects of the animal issue, in their disciplines. For that, we defined a cut that covers public institutions of higher education in Minas Gerais, building an investigation through questionnaires previously submitted to the pilot experience and, later, to the content analysis. As part of the results, we bring the categories “The animal issue and its crossing” and “Pedagogical practices in the classroom”. From the treatment of the data, we discussed the hypotheses raised and we found that there are understandings both contrary to the insertion of the animal theme due to a scarce relationship between it and the course, and of not only being able to work in the classroom, but already being present, with the interdisciplinarity being a means for this inclusion.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Karine Gabrielle Fernandes, Universidade Federal de Juiz de Fora

Doutora em Química na área de conhecimento Educação em Química pela Universidade Federal de Juiz de Fora, atualmente é aluna de doutorado em Teoria e Prática Educacional pela Simon Fraser University, na linha Currículo e Pedagogia. Atua principalmente nas linhas de educação ambiental, questão animal, interdisciplinaridade e documentos oficiais para a educação.

Ivoni Freitas-Reis, Universidade Federal de Juiz de Fora

Docente do Departamento de Química da Universidade Federal de Juiz de Fora. Possui Graduação em Química - Licenciatura e Bacharelado pela UFV, Mestrado e Doutorado em História da Ciência pela PUC- SP. Linhas principais de Pesquisa: História da Ciência, Química e Inclusão de Surdos e Metodologias de Ensino.

Referências

Bardin, L. (2016). Análise de conteúdo (L. A. Reto, & A. Pinheiro, Trad.). Edições 70.

Bell, J. (2008). Projeto de pesquisa: Guia para pesquisadores iniciantes em educação, saúde e ciências sociais (M. F. Lopes, Trad.). Artmed.

Berchielli, T. T., Pires, A. V., & Oliveira, S. G. (2006). Nutrição de ruminantes. Funep.

Fazenda, I. C. A. (2012). Interdisciplinaridade: história, teoria e pesquisa. Papirus.

Fernandes, K. G., & Flôr, C. C. C. (2020). O veganismo, a questão animal e a educação em ciências na educação básica: Um olhar para a literatura da área. In I. B. de Oliveira, M. D. Pletsch, T. V. Pereira, & Y. Ribeiro (Orgs.), Didática(s) entre diálogos, insurgências e políticas: tensões e perspectivas na relação entre novas epistemologias, biodiversidade, diferença, democracia e inclusão (pp. 1296–1303). Faperj/CNPq/Capes/Endipe/DP et Alii.

Fernandes, K. G., Freitas-Reis, I., & Sousa, R. A. (27 de setembro a 01 de outubro, 2021). A questão animal e a Licenciatura em Química: Uma revisão sistemática [Apresentação de trabalho]. XIII Encontro Nacional de Pesquisa em Educação em Ciências (ENPEC).

Furlan, A. L. D., & Fischer, M. L. (2020). Métodos alternativos ao uso de animais como recurso didático: Um novo paradigma bioético para o ensino da zoologia. Educação em Revista, 36, e230590, 1–22. https://doi.org/10.1590/0102-4698230590

Gil, A. C. (2019). Métodos e técnicas de pesquisa social. Atlas.

Goulson, D., Nicholls, E., Botías, C., & Rotheray, E. L. (2015). Bee declines driven by combined stress from parasites, pesticides, and lack of flowers. Science, 347(6229), 1255957. http://dx.doi.org/10.1126/science.1255957

Greif, S., & Tréz, T. (2000). A verdadeira face da experimentação animal: sua saúde em perigo. Sociedade Educacional Fala Bicho.

Instituto Nacional de Estudos e Pesquisas Educacionais Anísio Teixeira (INEP). (2019). Censo da Educação Superior 2018: Notas estatísticas. https://download.inep.gov.br/educacao_superior/censo_superior/documentos/2019/censo_da_educacao_superior_2018-notas_estatisticas.pdf

Japiassu, H. (2006). O sonho transdisciplinar: E as razões da filosofia. Imago.

Klein, J. T. (2004). Interdisciplinarity and complexity: an evolving relationship. Emergence: Complexity and Organization, 6(1), 2–10.

Low, P., Panksepp, J., Reiss, D., Edelman, D., Van Swinderen, B., & Koch, C. (2012). Francis Crick Memorial Conference. http://fcmconference.org/#

Morin, E. (2017). A cabeça bem-feita: repensar a reforma: reformar o pensamento (E. Jacobina, Trad.). Bertrand Brasil.

Nicolescu, B. (1999). O manifesto da transdisciplinaridade (L. P. Souza, Trad.). Triom.

Parecer CNE/CES 1.303/2001 (2001). Diretrizes Curriculares Nacionais para os Cursos de Química. http://portal.mec.gov.br/sesu/arquivos/pdf/130301Quimica.pdf

Pereira, B. S. A., & Santos Menezes, J. M. (2022). Livro didático de química e contextualização no ensino médio: prática docente em um município do Amazonas (Brasil). Revista Ensino de Ciências e Humanidades — RECH, 6(1), 101–117. https://periodicos.ufam.edu.br/index.php/rech/article/view/10058

Schuck, C., & Ribeiro, R. (2018). Comendo o planeta: Impactos ambientais da criação e consumo de animais. Sociedade Vegetariana Brasileira.

SVB. (20 de maio, 2020). Pesquisa do IBOPE aponta crescimento histórico no número de vegetarianos no Brasil. https://www.svb.org.br/2469-pesquisa-do-ibope-aponta-crescimento-historico-no-numero-de-vegetarianos-no-brasil

SVB. (2 de agosto, 2021). Brasileiros reduzem consumo de carne; estabelecimentos se adaptam, revela IPEC. https://www.svb.org.br/2648-brasileiros-reduzem-consumo-de-carne-estabelecimentos-se-adaptam-revela-nova-pesquisa-do-ipec

Wartha, E. J., & Faljoni-Alário, A. (2005). A contextualização do ensino de química através do livro didático. QNEsc, (22), 42–47. http://qnesc.sbq.org.br/online/qnesc22/a09.pdf

Wartha, E. J., Silva, E. L., & Bejarano, N. R. R. (2013). Cotidiano e contextualização no ensino de química. QNEsc, 35(2), 84–91. http://qnesc.sbq.org.br/online/qnesc35_2/04-CCD-151-12.pdf

Downloads

Publicado

2023-10-27

Como Citar

Fernandes, K. G., Freitas-Reis, I., & Sousa, R. A. de. (2023). Interdisciplinarity and Contextualization in the Higher Education Chemistry Course: An Investigation Enveloped in the Bias of the Animal Issue. Revista Brasileira De Pesquisa Em Educação Em Ciências, e48563, 1–24. https://doi.org/10.28976/1984-2686rbpec2023u10091032

Edição

Seção

Artigos