Challenge of interdisciplinarity in nutritionist professional training

a report of experience

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35699/2237-5864.2017.2258

Keywords:

Interdisciplinary approach, Pedagogical practice, Teaching and learning process

Abstract

One of the challenges presented in the field of health is the search for new ways to rethink health in an integral way. From this perspective, the interdisciplinary approach is considered important. The objective of this work is to present the experience of the interdisciplinary training of the Academic Center of Vitória’s Nutrition Course at the Federal University of Pernambuco with 497 students, 76 teachers and preceptors of the Health of the Municipality of Vitória de Santo Antão, in the periods 2014.2 and 2015.1. The pedagogical conception of the proposal was student-centered, problem-based, and community-oriented. Academic activities were marked by the multiplicity of teaching-learning strategies and points of intersection for circular dialogue. Interdisciplinarity allows the permanent construction of effective processes for acquiring knowledge, which can be transposed to the professional performance in the different spaces of action of the Nutritionist.

Author Biographies

  • Cybelle Rolim Lima, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Vitória de Santo Antão, PE, Brasil.

    Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco em 2004, especialista em Docência na Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul em 2015, mestre, em 2007, e doutora, em 2010, em Bases Experimentais da Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco. Atualmente é professora adjunta IV e vice-coordenadora do Curso de Graduação em Nutrição do Centro Acadêmico de Vitória da UFPE.

  • Edilma Edilene da Silva, Prefeitura Municipal de Gravatá e Prefeitura Municipal de Vitória de Santo Antão, PE, Brasil.

    Bacharel em Psicologia pela Faculdade Integradas da Vitória de Santo Antão, especialista em Docência na Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, mestranda em Saúde Mental pela Universidade de Pernambuco. Atualmente é psicóloga da Prefeitura Municipal de Gravatá, atuando no Centro de Referência de Assistência Social – CRAS IV, e da Prefeitura Municipal de Vitória de Santo Antão.

  • Luciana Gonçalves de Orange, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Vitória de Santo Antão, PE, Brasil.

    Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco em 1997, especialista em Docência na Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, mestre em 2007 e doutora em Bases Experimentais da Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco em 2011. Atualmente é professora adjunta IV e coordenadora do Curso de Nutrição do Centro Acadêmico de Vitória da Universidade Federal de Pernambuco.

  • Vanessa de Lima Silva, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE, Brasil.

    Graduação em Fonoaudiologia pela Universidade Federal de Pernambuco em 2004, mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Federal de Pernambuco em 2007 e doutora em Saúde Pública pelo Centro de Pesquisas Aggeu Magalhães – Fiocruz em 2012. Atualmente é professora adjunta da Universidade Federal de Pernambuco e do Programa de Pós-Graduação em Gerontologia da Residência Multiprofissional em Saúde da Família.

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Published

2017-12-07

Issue

Section

Article

How to Cite

Challenge of interdisciplinarity in nutritionist professional training: a report of experience. Revista Docência do Ensino Superior, Belo Horizonte, v. 7, n. 2, p. 166–181, 2017. DOI: 10.35699/2237-5864.2017.2258. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/rdes/article/view/2258. Acesso em: 19 dec. 2024.