Physico-chemical characteristics of Minas Frescal cheese marketed in fairs of the city Montes Claros, Minas Gerais
DOI:
https://doi.org/10.35699/2447-6218.2019.3055Keywords:
North of Minas Gerais, Cheese production, Artisanal production, Derived from milkAbstract
The Minas Frescal cheese represents the majority of cheeses marketed in fairs and grocery stores as a consequence of their high production yield and affordable price for the population. Therefore, the objective of this work was to evaluate the physico-chemical characteristics of this cheese marketed in fairs in the city of Montes Claros, North of Minas Gerais. After the cheese collection in five different fairs, the characteristics related to pH, acidity, moisture, protein and fat were evaluated. There was a lack of standardization in production associated with variation in moisture contents (32.62 to 54.06%), proteins (34.21 to 49.43%) and fat in the dry extract (41.30 to 58.41%). In relation to the pH values and acidity of the products, the storage temperature can make them more acidic in consequence the time of exposure in the places of sale. It has concluded that the application of adequate operational and technological procedures can improve the quality of products, whose greater origin is handmade.
Downloads
References
Association of Official Agricultural Chemists – AOAC. 1995. Official methods of the Association of the Agricultural Chemists. 16. ed. Washington DC, v. 2, 1094 p.
Bemfeito, R. M.; Rodrigues, J. F.; Silva, J. G.; Abreu, L. R. 2016. Temporal dominance of sensations sensory profile and drivers of liking of artisanal Minas cheese produced in the region of Serra da Canastra, Brasil. Journal of Dairy Science 99: 7886-7897. Doi: 10.3168/jds.2016-11056.
Benaouadj, F.; Ziane-Zafour, A. H.; Rebiha, M. 2016. Effects of modified starch and fat on the rheological characteristics of newly formulated processed cheese: use of experimental design method. Journal of Dispersion Science and Technology 38: 693-698. Doi: 10.1080/01932691.2016.1189833.
Bynum, O. G.; Barbano, M. D. 1985. Whole milk reverse osmosis retentates for cheddar cheese manufacture: Chemical changes during aging. Journal of Dairy Science, 68: 1–10. Doi: 10.3168/jds.S0022-0302(85)80789-X.
Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2004. Instrução Normativa n. 04 de 01 de março de 2004. Alteram a Portaria n. 352 de 04 de setembro de 1997. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, 05 (Seção 1). Disponível em: https://www.jusbrasil.com.br/diarios/1431339/pg-36-secao-1-diario-oficial-da-uniao-dou-de-08-09-1997.
Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 1997. Portaria n. 352 de 04 de setembro de 1997. Regulamento técnico de identidade e qualidade de queijos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília 04 (Seção 1). Disponível em: https://www.defesa.agricultura.sp.gov.br/legislacoes/portaria-ma-352-de-04-09-1997,644.html.
Caruso, E. C.; Oliveira, A. 1999. Quantificação de lactose em queijos minas frescal. Scientia Agricola 56: 243-246. Doi: 10.1590/S0103-90161999000100033.
Cavalcante, J. F. M.; Andrade, N. J.; Furtado, M. M.; Ferreira, C. L. L. F.; Pinto, C. L. O.; Elard, E. 2007. Processamento do queijo coalho regional empregando leite pasteurizado e cultura lática endógena. Ciência e Tecnologia de Alimentos 27: 205-214. Doi: 10.1590/S0101-20612007000100036.
Correia, P. M. R.; Vitor, A.; Tenreiro, M.; Correira, A. C; Pinto, A; Barracosa, P.; Madanelo, J.; Vacas, M.; Guiné, R. P. F. 2014. Influence of different processing parameters in physical and sensorial properties of Serra de Estrela cheese. Journal of Hygienic Engineering and Design 8: 135-140. Disponível em: http://repositorio.ipv.pt/bitstream/10400.19/2424/1/SCAN_JHED_Cheese.pdf.
Dias, B. F.; Ferreira, S. M.; Carvalho, V. S.; Soares, D. S. B. 2016. Qualidade microbiológica e físico-química de queijo minas frescal artesanal e industrial. Revista de Agricultura Neotropical 3: 57-64. Doi:10.32404/rean.v3i3.1211.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. 2015. Produção da Pecuária Municipal. Rio de Janeiro, v. 43, p. 1-49. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/84/ppm_2015_v43_br.pdf.
Martins, J. M.; Galinari, E.; Pimentel-Filho, N. J.; Ribeiro Júnior, J. I.; Furtado, M. M.; Ferreira, C. L. L. F. 2015. Determining the minimum ripening time of artisanal Minas cheese, a traditional Brazilian cheese. Brazilian Journal of Microbiology 46: 219-230, 2015. Doi: 10.1590/S1517-838246120131003.
Montes Claros. 2010. Prefeitura Municipal de Montes Claros. Queijos artesanais em Montes Claros movimentam a economia da cidade. Disponível em: http://www.montesclaros.mg.gov.br/agencia_noticias/2010/fev10/not_18_02_10_0863.php.
Nassu, R. T.; Araújo, R. S.; Guedes, C. G. M.; Rocha, R. G. A. Diagnóstico das condições de processamento e caracterização físico-química de queijos regionais e manteiga no Rio Grande do Norte. Fortaleza: Embrapa
Agroindústria Tropical, 2003. 24 p. Disponível em: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAT/7823/1/bd_11.pdf.
Oliveira, J. S. Queijo: fundamentos tecnológicos. São Paulo: Secretaria da Indústria, Comércio, Ciência e Tecnologia / Fundação Tropical de Pesquisas e Tecnologia, 1981.
Perin, L. M.; Bello, B. D.; Belviso, S.; Zeppa, G.; Carvalho, A. F.; Cocolin, L.; Nero, L. A. 2015. Microbiota of Minas cheese as influenced by the nisin producer Lactococcus lactis subsp. lactis GLc05. International Journal of Food Microbiology 214: 159-167. Doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2015.08.006.
Queiroga, R. C. R. E.; Guerra, I. C. D.; Oliveira, C. E. V.; Oliveira, M. E. G.; Souza, E. L. 2009. Elaboração e caracterização físico-química, microbiológica e sensorial de queijo “tipo minas frescal” de leite de cabra condimentado. Revista Ciência Agronômica 40: 363-372. Disponível em: http://ccarevista.ufc.br/seer/index.php/ccarevista/article/view/755/354.
Singh, T. K.; Drake, M. A.; Cadwallader, K. R. 2003. Flavor of Cheddar cheese: A chemical and sensory perspective. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2: 139–161. Doi: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2003.tb00021.x.
Silva, T. V.; Santos, M.; Takaki, A. M.; Mimura, H. J.; Alvarez, D. C. 2008. Caracterização físico-química de queijos tipo minas Frescal produzidos por pequenos produtores do município de Guarapuava e região. In: SALÃO DE EXTENSÃO E CULTURA. Anais... Unicentro, Paraná, 2008. Disponível em: http://www.unicentro.br/proec/publicacoes/salao2008/.
Van Nieuwenhove, C. P.; Cano, P. G.; Chaia, A. B. P.; González, S. N. 2007a. Chemical composition and fatty acid content of buffalo cheese from Northwest Argentina: effect on lipid composition of mice tissues. Journal of Food Lipids 14: 232-243. Doi: 10.1111/j.1745-4522.2007.00082.x.
Van Nieuwenhove, C. P.; Oliszewski, R.; González, S. N. ; Chaia, A. B. P. 2007b. Influence of bacteria used as adjunct culture and sunflower oil addition on conjugated linoleic acid content in buffalo cheese. Food Research International 40: 559-564. Doi: 10.1016/j.foodres.2006.08.003.
Yunes, V. M.; Benedet, H. D. 2000. Desenvolvimento experimental de queijo fresco de leite da espécie bubalina. Ciência e Tecnologia de Alimentos 20: 285-290. Doi: 10.1590/S0101-20612000000300002.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.