Evaluation of the nutritional and metabolic effects of replacing corn silage with extruded feed of grass marandu (Urochloa brizantha) in sheep
DOI:
https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.19833Keywords:
Extrusion, Ovis aries, Rumination, RoughageAbstract
The objective was to evaluate the effects of the inclusion of increasing levels of extruded roughage (Urochloa brizantha) to replace corn silage on consumption, digestibility, ingestive behavior and blood metabolites in sheep. Twenty Santa Inês ewes over three years of age and an average body weight of 55.8 kg were used. A completely randomized design was carried out with four treatments and five repetitions, and the results were submitted to a regression study at 95% probability. The treatments used were different levels of inclusion of the extruded roughage Foragge® 65% (F) replacing corn silage (S), being: 20% Foragge® and 80% corn silage (20% F: 80% S ); 40% Foragge® and 60% corn silage (40% F: 60% S); 60% Foragge® and 40% corn silage (60% F: 40% S) and 80% Foragge® and 20% corn silage (80% F: 20% S). The animals were kept in individual metabolic cages, equipped with feeders, salt shakers and drinking fountains. A digestibility study was carried out, allowing the evaluation of dry matter intake (DMI), digestibility, ingestive behavior and blood metabolites. The DMI showed a positive linear response to the inclusion of extruded roughage, as well as water consumption, fecal weight and efficiency of ingestion, rumination and chewing, without altering digestibility. Blood urea levels showed a quadratic response to the inclusion of extruded roughage. It is concluded that the partial replacement of corn silage by Foragge® in 40%, occurred in the 40F: 60S treatment, is very positive, gained in efficiency, work and productivity.
Downloads
References
Bauchart, D. 1993. Lipid absorption and transport in ruminants. Journal of Dairy Science, 76: 3864-388. Doi: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(93)77728-0.
Conover, W. J. 1980. Practical Nonparametric Statistics. 2nd Edition, John Wiley & Sons, New York.
Contreras, P. 2000. Indicadores do metabolismo proteico utilizados nos perfis metabólicos de rebanhos. P. 23-30. In: González, F. H. D.; Barcellos, J.; Patiño, H. O.; Ribeiro, L. A. eds. Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nutricionais. Porto Alegre: Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Dos Santos, G.; De Moraes, J. M. M.; Nussio, L. G. 2017. Custo e análise de sensibilidade na produção de silagem. Revista iPecege. 3: 39-48. Doi: 10.22167/r.ipecege.2017.1.39. Disponível em: https://www.revista.ipecege.com/Revista/article/view/100/73.
Fischer, V.; Deswysen, A. G.; Dèspres, L.; Dutilleul, P.; Lobato, J. F. P. 1998. Padrões nectemerais do comportamento ingestivo de ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia. 27: 362-369.
Flickinger, E. A.; Schreijen, E. M. W. C.; Patil, A. R.; Hussein, H. S.; Grieshop, C. M.; Erchen, N. R.; Fahey Jr, G. C. 2003. Nutrient digestibilities, microbial populations, and protein catabolites as affected by frutan supplementation of dog diets. Journal of Animal Science, 81: 2008-2018. Doi: 10.2527/2003.8182008x. Disponível em https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12926783/.
Forbes, J. M. 1968. The water intake of ewes. British Journal of Nutrition, Cambridge. 22: 33-43.
Gomes, S. P.; Borges, I.; Borges, A. L. C. C.; Macedo Junior, G. L.; Campos, W. E.; Brito, T. S. 2012. Tamanho de partícula do volumoso e frequência de alimentação sobre o metabolismo energético e proteico em ovinos, considerando dietas com elevada participação de concentrado. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. 13: 732-744. Disponível em: http://www.rbspa.ufba.br/index.php/rbspa/article/viewArticle/2340.
González, F. H. D. 2000. Uso do perfil metabólico no diagnóstico de doenças metabólico nutricionais em ruminantes. In: González, F. H. D.; Barcellos, J.; Patiño, H. O.; Ribeiro, L. A. (Eds.). Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nutricionais. 1. ed. Porto Alegre. p. 89-106.
González, F. H. D.; Silva, S. C. 2006. Introdução à bioquímica clínica veterinária. Porto Alegre: Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. 357p.
González, F. H. D.; Sheffer, J. F. S. 2002. Perfil sanguíneo: ferramenta de análise clínica, metabólica e nutricional. In: Avaliação metabólico-nutricional de vacas leiteiras por meio de fluidos corporais. Anais... 29° Congresso de Medicina Veterinária: Gramado, Brasil.
Guerreiro, L. 2007. Produtos extrusados para consumo humano, animal e industrial. Rede de Tecnologia do Rio de Janeiro – REDETEC. 24p. Disponível em: http://www.respostatecnica.org.br/dossie-tecnico/downloadsDT/MTcy
Hendrix, C. M. 2005. Procedimentos laboratoriais para técnicos veterinários. 4. ed. São Paulo: Rocca. 556p.
Kruskal, W. H.; Wallis, W. A. 1952. Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal American Statistical Association. 47:583-621. Doi: https://doi.org/10.1080/01621459.1952.10483441
Levene, H. 1960. Robust Test for Equality of Variances. Contributions to Probability and Statistics: Essays in Honor of Harold Hotteling’, Stanford University Press, California, United States, p. 278–292.
Maynard, D. G.; Stewart, J. W. B.; Bettany, J. R. 1984. Sulfur cycling in grassland and parkland soils. Biogeochemistry. 1: 97-111. Disponível em: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02181123.
Mertens, D. R. 1992. Análise de fibra e sua utilização na avaliação e formulação de rações. P. 188-219. In: Simpósio Internacional De Ruminantes, Anais da Reunião Anual Da Sociedade Brasileira De Zootecnia, Lavras, MG, Brasil, 29.
National Research Council – NRC. 2007. Nutrient Requeriments of Small Ruminants. 1. ed. Washington, DC, USA.
Oliveira, K. A; Macedo Junior, G. L; Silva, S. P; Araújo, C. M; Varanis, L. F. M; Sousa, L. F. 2019. Nutritional and metabolic parameters of sheep fed with extrused roughage in comparison with corn silage. Semina: Ciências Agrárias. 39:1795-1804. Doi: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1795. Disponível em : http://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/30539/23998.
Polli, V. A.; Restle, J.; Senna, D. B.; Rosa, C. E.; Aguirre, L. F.; Silva, J. H. S. 1996. Aspectos relativos à ruminação de bovinos e bubalinos em regime de confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 25: 987-993. Doi: https://doi.org/10.1590/S0103-84781995000100024.
Ramachandra, H. G.; Thejaswini, M. L. 2015. Extrusion technology: a novel method of food processing. International Journal of Innovative Science, Engineering & Technology. 2: 358-369. Disponível em: http://ijiset.com/vol2/v2s4/IJISET_V2_I4_51.pdf.
SAS Institute Inc, JMP® 10 Modeling and Multivariate Methods. 2012. Cary, NCSAS Institute Inc.
Shapiro S. S.; Wilk M. B. 1965. An Analysis of Variance Test for Normality, (Complete Samples). Biometrika. 52: 591-611. Disponível em: https://dx.doi.org/10.2307/2333709.
Silva , E. N.; Duarte, J. B.; Reis, A. J. 2015. Seleção da matriz de variância-covariância residual na análise de ensaios varietais com medidas repetidas em cana-de-açúcar. Ciência Rural 45: 993-999. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20141531 . Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-84782015000600993&script=sci_abstract&tlng=pt
Valadares Filho, S. C.; Lopes, S.A.; Machado, P.A.S.; Chizzotti, M.L; Amaral, H.F.; Magalhães, K.A.; Rocha Junior, V.R.; Capelle, E.R. 2018. CQBAL 4.0. Tabelas Brasileiras de Composição de Alimentos para Bovinos. Disponível em: www.ufv.br/cqbal.
Van Soest, P. J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca: Cornell University Press.
Varanis, L. F. M. 2018. Prospecção de metabólitos sanguíneos referenciais para ovinos em distintas categorias. Uberlândia: Universidade Federal de Uberlândia, 90f. Dissertação Mestrado. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/21703
Wittwer, F. 2000. Diagnóstico dos desequilíbrios metabólicos de energia em rebanhos bovinos. p. 9-22. In: González, F. H. D.; Barcellos, J. O.; Ospina, H.; Ribeiro, L. A. O. eds. Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nuricionais. Porto Alegre, Brasil, Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Disponível em: https://www.ufrgs.br/lacvet/restrito/pdf/perfil%20nutricional%20ruminantes.pdf
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Agrarian Sciences Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.