Use of increasing levels of extruded concentrate and corn silage in sheep diet
DOI:
https://doi.org/10.35699/2447-6218.2021.33741Keywords:
Extrusion, Ruminants, Corn silage, Ovis ariesAbstract
The aim was to evaluate the effects of different concentrate: roughage relationships, using extruded concentrate and corn silage, on the intake, digestibility, ingestive behavior, and metabolism of sheep. Twenty Santa Inês ewes with a weight of 50 kg and an average age of three years were used, assigned in a completely randomized design. The evaluated treatments had different concentrate: roughage ratios, using the commercial extruded concentrate Beef Agnus® (B) (Nuttrata Animal Nutrition, Itumbiara-GO, Brazil) and Corn silage (S). The treatments consisted of: 40% Beef Agnus® and 60% Corn silage (40% B: 60% S); 50% Beef Agnus® and 50% Corn silage (50% B: 50% S); 60% Beef Agnus® and 40% Corn silage (60% B: 40% S); 70% Beef Agnus® and 30% Corn silage (70% B: 30% S). The regression analyzes were performed at 5% probability for type I errors. The dry matter intake (DMI), DMI in relation to body weight, DMI in relation to metabolic weight, rumination, and chewing efficiencies showed a negative linear response to increased inclusion of corn silage (P <0.05). Glycemia by harvest time and total proteins showed a quadratic response (P <0.05). Digestibility, urinary and fecal parameters, and energy metabolites were maintained with an reduce in the roughage proportion in the diet (P> 0.05). It is concluded that the use of extruded concentrate promotes the greater intake of the animals and does not cause damage to the ingestive behavior, digestibility, and metabolism of sheep.
Downloads
References
Araujo, C. M., Oliveira, K. A., Macedo Junior, G. L., Silva, S. P., Silva, D. A. P. 2020. Parâmetros nutricionais e bioquímicos de ovinos consumindo volumoso extrusado com diferentes teores de Uruchloa brizantha em comparação a silagem de milho tradicional. Caderno De Ciências Agrárias. 12: 1–11. Doi: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.25810
Bertipaglia, L. M. A., Melo, G. M. P., Melo, A. S. W. J., Bertipaglia, L. A. 2008. Alterações bromatológicas em soja e milho processados por extrusão. Revista Brasileira de Zootecnia. 37 (11): 2003-2010. Doi: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008001100016
Cañizares, G. I. L., Rodrigues, L., Cañizares, M. C. 2009. Metabolismo de carboidratos não-estruturais em ruminantes. Archives of Veterinary Science. 14 (1): 63-73. Doi: https://doi.org/10.5380/avs.v14i1.13615
Conover, W. J. 1980. Practical Nonparametric Statistics. 2nd Edition, John Wiley & Sons, New York.
Fischer, V.; Deswysen, A. G.; Dèspres, L.; Dutilleul, P.; Lobato, J. F. P. 1998. Padrões nectemerais do comportamento ingestivo de ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia. 27: 362-369.
Geron, L. J. V., Mexia, A. A., Cristo, R. L., Garcia, J., Cabral, L. S., Trautmann, R. J., Martins, O. S., Zeoula, L. M. 2013. Consumo, digestibilidade dos nutrientes e características ruminais de cordeiros alimentados com níveis crescentes de concentrado em ambiente tropical no Vale do Alto Guaporé – MT. Semina: Ciências Agrárias, 34 (5): 2497-2510. doi: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n5p2497
Gomes, S. P.; Borges, I.; Borges, A. L. C. C.; Macedo Junior, G. L.; Campos, W. E.; Brito, T. S. 2012. Tamanho de partícula do volumoso e frequência de alimentação sobre o metabolismo energético e proteico em ovinos, considerando dietas com elevada participação de concentrado. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. 13: 732-744. Doi: https://doi.org/10.1590/S1519-99402012000300013
Hendrix, C. M. 2005. Procedimentos laboratoriais para técnicos veterinários (4th ed.). São Paulo: Rocca, 556p.
Kozloski, G. V. 2017. Bioquímica dos ruminantes (3rd ed.). Rio Grande do Sul: editora UFSM, 203p.
Kruskal, W. H.; Wallis, W. A. 1952. Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal American Statistical Association. 47:583-621. Doi: https://doi.org/10.1080/01621459.1952.10483441
Macedo Junior, G. D. L., Ruela, P. A. C., Oliveira, K. A., Araújo, C. M., Varanis, L. F. M., & Assis, T. S. D. 2019. Avaliação do desempenho e comportamento ingestivo de ovinos recebendo ração extrusada em diferentes relações volumoso e concentrado. Vet. Not., 144-160.doi: http://dx.doi.org/10.14393/VTN-v25n2-2019-38920
Macedo Júnior, G. L, Sousa, L. F., Godoi, F. N., Perez, J. R. O., França, P. M., Almeida, T. R. V., Paula. O. J., Assis, R. M. 2012. Consumo, digestibilidade aparente e balanço de nitrogênio em ovelhas alimentadas com diferentes níveis de fibra em detergente neutro. Ciência Animal Brasileira, 13(1): 33-40. Doi: https://doi.org/10.5216/cab.v13i1.9481
Maynard, D. G.; Stewart, J. W. B.; Bettany, J. R. 1984. Sulfur cycling in grassland and parkland soils. Biogeochemistry. 1: 97-111. Doi: https://doi.org/10.1007/BF02181123
Mourão, R. C., Pancoti, C. G., Moura, A. M., Ferreira A. L., Borges, A. L. C. C., Silva, R. R. 2012. Processamento do milho na alimentação de ruminantes. PUBVET, 6 (5): 1-27. Doi: https://doi.org/10.22256/pubvet.v16n5.1292
National Research Council – NRC. 2007. Nutrient Requeriments of Small Ruminants. 1. ed. Washington, DC, USA.
Oetzel, G.R. 2017. Diagnosis and management of subacute ruminal acidosis in dairy herds. Vet Clin Food Animal, 33: 463-480. Doi: https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2017.06.004
Oliveira, K. A; Macedo Junior, G. L; Silva, S. P; Araújo, C. M; Varanis, L. F. M; Sousa, L. F. 2019. Nutritional and metabolic parameters of sheep fed with extrused roughage in comparison with corn silage. Semina: Ciências Agrárias. 39: 1795-1804. Doi: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1795
Reddy, G.V.N. & Reddy, Y. R. 2015. Extrusion Technology. In: Kundu, S.S., S.K. Mahanta, S. Singh, and P.S. Pathak (eds). Animal Feed Technology. Satish Serial Publishing House, New Delhi. Pp. 311-326.
Reece, W. O. 2006. Função Renal nos Mamíferos. In: REECE, W. O. DUKES – Fisiologia dos animais domésticos. 12. ed. Rio de Janeiro, Guanabara Koogan. p. 68-96.
Ruela, P. A. C., Oliveira, K. A., Sousa, L. M., Silva, S. P., Sousa, L. F., Macedo Júnior, G. L. 2020. Consumo, comportamento ingestivo e perfil metabólico de ovinos alimentados com ração extrusada com diferentes relações volumoso: concentrado. Caderno de ciências agrárias, 12: 01-08. Doi: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.20412
Santos, F. M., Araújo, G. G. L., Souza, L. L., Yamamoto, S. M., Queiroz, M. M. A., Lanna, D. P. D., Moraes, S. A. 2019. Impact of water restriction periods on carcass traits and meat quality of feedlot lambs in the Brazilian semi-arid region. Meat Science, 156: 196-204. Doi: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.05.033
Santos I. A., Nogueira L. A. H. 2012. Estudo energético do esterco bovino: seu valor de substituição e impacto da biodigestão anaeróbia. Revista Agrogeoambiental, 4 (1): 41-49. Doi: http://dx.doi.org/10.18406/2316-1817v4n12012373
SAS Institute Inc, JMP® 10 Modeling and Multivariate Methods. 2012. Cary, NCSAS Institute Inc.
Silva, D. A. P., Varanis, L. F. M., Oliveira, K. A., Sousa, L. M., Siqueira, M. T. S., Macedo Júnior, G. L. 2020a. Parâmetros de metabólitos bioquímicos em ovinos criados no Brasil. Caderno de ciências agrárias, 12: 01-08. Doi: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.20404
Silva, D. A. P., Santana, A. G., Araújo, C. M., Oliveira, K. A., Siqueira, M. T. S., Macedo Júnior, G. L. 2020b. Avaliação dos efeitos nutricionais e metabólicos da substituição de silagem de milho por ração extrusada de Capim-marandu (Urochloa brizantha) em ovinos. Caderno de ciências agrárias, 12: 01-09. Doi: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.19833
Silva, E. N.; Duarte, J. B.; Reis, A. J. 2015a. Seleção da matriz de variânciacovariância residual na análise de ensaios varietais com medidas repetidas em cana-de-açúcar. Ciência Rural 45: 993-999. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20141531
Silva, M. F. L., Santos, L., Choupina, A. 2015b. A extrusão em tecnologia alimentar: tipos, vantagens e equipamentos. Revista de Ciências Agrárias, 38 (1): 3-10
Singh, J.; Dartois, A. e Kaur, L. 2010. Starch digestibility in food matrix: a review. Trends in Food Science & Technology, 21 (4): 168-180. Doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.12.001
Valadares Filho, S. C.; Lopes, S.A.; Machado, P.A.S.; Chizzotti, M.L; Amaral, H.F.; Magalhães, K.A.; Rocha Junior, V.R.; Capelle, E.R. 2018. CQBAL 4.0. Tabelas Brasileiras de Composição de Alimentos para Bovinos. Disponível em: www.ufv.br/cqbal.
Vallejo-Hernández, L. H.; Elghandour, M. M. Y.; Greiner, R.; Anele, U. Y.; Rivas-Cáceres, R. R.; Barros-Rodríguez, M.; Salem, A. Z. M. 2018. Environmental impact of yeast and exogenous xylanase on mitigating carbon dioxide and enteric methane production in ruminants. Journal of Cleaner Production, 189: 40-46. Doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.03.310
Van Cleef, E. H. C. B., Ezequiel J. M. B., D'Aurea A. P., Fávaro, V. R., Sancanari, J. B. D. 2010. Crude glycerin in diets for feedlot Nellore cattle. Revista Brasileira de Zootecnia. 43 (2): 86-91. Doi: https://doi.org/10.1590/S1516-35982014000200006
Van Soest, P. J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca: Cornell University Press. Doi: https://doi.org/10.7591/9781501732355
Vieira L. S. 2008. Métodos alternativos de controle de nematóides gastrintestinais em caprinos e ovinos. Embrapa Caprinos e Ovinos-Artigo em periódico indexado. Disponível em: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/533824/1/APIMetodosalternativosdecontroledenematoides.pdf. Acesso em: 09 de nov. 2020.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Agrarian Sciences Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.