Consumption and metabolic profile of goats fed in inert palm fat

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35699/2447-6218.2022.41906

Keywords:

EnerFAT®, Diet, Metabolites

Abstract

The objective was to evaluate diets containing different inclusion levels of inert palm fat as a feed supplement on nu- trient intake and biochemical parameters of developing goats. Sixteen kids (Anglo Nubian x Saanen) with a mean age of 60 days and a live weight of 18.66 kg were used. The diet consisted of sorghum silage and fat included concentrate. Each proportion of inclusion consisted of a dietary treatment: 0; 25; 50 and 75 Grams/animal day of EnerFAT®. The animals were fed at 08h and 16h with diets formulated following NRC (2007) recommendations. Blood was collected by jugular venipuncture using vacutainer® tubes with clot activator. The concentrations of energy metabolites, protein and liver enzymes were evaluated. The experiment was conducted in an entirely randomized design with repeated measures in time. The data were evaluated by regression study considering significance P<0.05. There was a positive linear effect for DM, MMC and MOC during the experimental period (P<0.05). Fructosamine and glucose showed quadratic effect for experimental period. There was interaction between treatment and period for cholesterol, triglyce- rides, HDL and VLDL variables, as well as for TC/HDL and LDL/HDL ratios. GGT showed a quadratic effect for the experimental period. UA showed a positive linear increase among treatments. AU and AL showed a quadratic effect for the period and CR suffered a negative linear effect for period. EnerFAT® increases the energy intake of the diet, changing the values of protein metabolites of developing goats, keeping them above the ideal values for the species.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Carneiro, M. M. Y. et al. lipídios na dieta de ruminantes. anais da x mostra científica famez / ufms, campo grande, 2017. Disponivel em <https://famez.ufms.br/files/2015/09/LIP%C3%8ddios-na-dieta-de- ruminantes.pdf>. acesso em 09 dez. 2022.

Carvalho, I. N. O. Óleo de Soja Residual na Alimentação de Cabritos, 2009. Dissertação. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro-UFRRJ. Disponível em <https://tede.ufrrj.br/handle/tede/595#preview- link0>. Acesso em 09 Dez. 2022

Fiorenze, VI, et al. “Efeito da inclusão de níveis crescentes de óleo de girassol em parâmetros metabólicos de vacas Jersey em lactação.” Embrapa Clima Temperado Artigo em anais de congresso (Alice). In: Congresso de Iniciação Científica, 23.; Encontro de Pós-Graduação, 16., 2014, Pelotas.[Anais.]. Pelotas: UFPel, 2014. Disponível em . Acesso em 09 Dez. 2022

Friedewald, W. T.; Levy, R. I.; Fredrickson, Donald S. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical chemistry, v. 18, n. 6, p. 499–502, 1972.

Ghoreishi, S.m.; Zamiri, M.J.; Rowghani, E.; Hejazi, H. Effect of a calcium soap of fatty acids on reproductive characteristics and lactation performance of fat-tailed sheep. Pakistan Journal of Biological Sciences, v.10, n.14, p.2389–2395, 2007. Disponível em <https://docsdrive.com/ pdfs/ansinet/pjbs/2007/2389-2395.pdf>. Acesso em 09 Dez. 2022

Kaneko, J. J.; Harvey, J. W.; Bruss, M. L. (Ed.). Clinical biochemistry of domestic animals. Academic press, 2008.

Lima, E. H. F.; et al. Efeito da monensina sódica sobre o perfil metabólico de ovelhas antes e após o parto. Ciência Animal Brasileira, v. 17, n. 1, p. 105–118. 2016. Disponível em <https://www.scielo.br/j/cab/a/ XqV3TD3knw4Jx4xLKsSMDpy/?format=pdf&lang=pt> acesso em 09 Dez. 2022.

Maynard, L. A.; Loosli, J. K.; Hintz, H. F.; Warner, R. G. 1984. Nutrição animal. 3. ed. Rio de Janeiro: F. Bastos, RJ, Brasil.

Nascimento, F. A. Gordura protegida com diferentes perfis de ácidos graxos na alimentação de bovinos Nelore confinados. Dissertação. Universidade estadual Julio mesquita filho. Faculdade de ciências veterinárias, campus jaboticabal. 2017. Disponível em . Acesso em 09 Dez. 2022.

National Research Council (US). Committee On Nutrient Requirements Of Small RuminantS et al. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids, 2007. 362p.

Oliveira, K. A. Ração extrusada com diferentes relações volumoso: concentrado para ovinos em crescimento. 2018. 92 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Uberlândia, 2018. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2018.783>. Acesso em 09 Dez. 2022.

Palmiquist, D.L.; Mattos, W.R.S. Metabolismo de lipídeos. In: Nutrição de Ruminantes. 1. ed. Jaboticabal: Telma Teresinha Berchielli, Alexandre Vaz Pires e Simone Gisele de Oliveira, 2006. cap. 10, p. 287–310.

Patino, H. O. et al. Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nutricionais. 2000. Disponível em <https://www.lume. ufrgs.br/bitstream/handle/10183/26657/000274557.pdf?>. Acesso em 09 Dez. 2022.

Santana, A. G. Uso de enzimas exógenas na ração para caprinos desempenho produtivo e metabólico. Universidade Federal de Uberlândia. 2021. Disponível em <https://repositorio.ufu.br/ bitstream/123456789/33156/1/UsoEnzimasEx%c3%b3genas.pdf.> Acesso em 09 Dez. 2022.

Silva, D. A. P.; Varanis, L. F. M.; Oliveira, K. A.; Sousa, L. M.; Siqueira, M. T. S.; Macedo Júnior, G. L. 2020. Parâmetros de metabólitos bioquímicos em ovinos criados no Brasil. Caderno de Ciências Agrárias, 12, 01–08. DOI: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.20404. Disponível em <https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/ view/20404/19930>. Acesso em 09 Dez. 2022.

Silva Neto, I. F. Resposta metabólica da associação da palma miúda (Nopalea cochenillifera) com feno de maniçoba (Manihot pseudoglaziovii) e feno de capim tifton 85 (Cynodon dactylon) na alimentação de ovinos morada nova e de caprinos Moxotó. 2011. 70 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Sanidade e Reprodução de Ruminantes) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Garanhuns. Disponivel em <http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/ tede2/6259>. Acesso em 09 Dez. 2022.

Siqueira, M. T. S.; Jesus, T. A. V. de; Silva, A. L.; Araújo, M. J. P. de; Sousa, L. F.; Macedo Júnior, G. de L. (2020). Suplementação nutricional para ovelhas em final de gestação: parâmetros nutricionais e metabólicos. Disponível em <https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/33242/1/ Suplementa%c3%a7%c3%a3oNutricionalOvelhas.pdf>. Acesso em 09 Dez. 2022.

Sousa, F. A. et al. Desempenho de cabritos alimentados com variedades de palma forrageira resistente a cochonilha do carmim. Dissertação. 2015. Universidade Federal da Paraíba Centro de Ciências Agrárias Programa de Pós-graduação em Zootecnia. Disponível em . Acesso em 09 Dez. 2022.

Varanis, L. F. M., Schultz, E. B., Oliveira, K. A., Sousa, L. F., Cruz, W. F. G., Macedo Junior, G. L. Serum biochemical reference ranges for lambs from birth to 1 year of age in the tropics. Seminário: Ciências agrárias, v.42, n.3, p.1725–1740, 2021. https://doi.org/10.5433/1679- 0359.2021v42n3Supl1p1725. Disponível em . Acesso em 09 Dez. 2022.

Published

2022-12-19

How to Cite

Vilaça, L. E. G., Oliveira, M. R. de ., Siqueira, M. T. S. ., Sousa, L. F., Schultz, E. B. ., & Macedo Junior, G. de L. . (2022). Consumption and metabolic profile of goats fed in inert palm fat. Agrarian Sciences Journal, 14. https://doi.org/10.35699/2447-6218.2022.41906

Issue

Section

Research Papers
Share |

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>